BiH: Most u Bratuncu izgrađen, ali vlast prijeti kaznama od 300 KM za prelazak preko njega

Most “Bratoljub” koji, preko Drine, povezuje Bratunac i Ljuboviju, vjerovatno je najneobičniji most ikada, jer iako je izgrađen svi koji pokušaju preći preko njega mogu zaraditi kaznu od 300 KM.

Riječ je o dugoočekivanom mostu, čija izgradnja je nedavno završena, ali još dugo niko neće moći preko njega preći jer u Republici Srpskoj i Vijeću ministara BiH nisu završili poslove u vezi s mostom, prenosi ATV.

“Zapelo je oko rješavanja imovinskih odnosa, to je prava istina. Sa jedne strane se insistiralo da se zemljište da na trajno korištenje, mislim na Upravu za indirektno oporezivanje. RS sa svojim najnovijim zakonodavstvom je to zemljište dala na ograničeno vrijeme”, rekao je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Iz RS-a, pak, pojašnjavaju da je problem upravo u Vijeću ministara čija se saglasnost čeka već duži vremenski period.

“To je zastalo u Vijeću ministara. UIO još nije dobila saglasnost, iako saglasnost postoji i u Pravobranilaštvu RS-a i BiH, čeka se saglasnost za potpisivanje Vijeća ministara kako bi Ministarsvo saobraćaja i veza i UIO potpisali sporazum o pravu građenja, bez naknade na period dok postoji potreba za zajedničkim graničnim prelazom”, izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

I oko ratifikacije sporazuma o graničnom prelazu dvije države još nema saglasnosti. U Srbiji čekaju da se u BiH završi započeto, a onda će formirati i svoju Komisiju za ratifikaciju. Što se tiče mosta, završeni su svi radovi,

“Što se tiče upotrebe mosta, čeka se zapravo BiH, da se rješe politički odnosi ili šta je u pitanju, između RS-a i BiH, a što se tiče Srbije sve je svoje ispunila, most je završen, kao i pristupna saobraćajnica”, rekao je Dragan Tešić, rukovodilac objekta most ”Bratoljub”.

U RS- tek rade na pristupnom putu od magistrale do mosta. Građani sa obe strane Drine kažu da bi se i politika trebala ugledati na dinamiku kojom je most i završen.

”Volio bi da to bude što prije, da za svog života uživam, pošto imam kuću i sa jedne i sa druge strane Drine i ovaj most skraćuje put za nekih 4 do 5 kilometara”, kazao je Aleksandar Tešić iz Ljubovije.

Građani neće moći preko novog mosta, sve dok se politički i pravno ne završe svi sporazumu oko novog graničnog prelaza.

I sa jedne i sa druge strane apeluju na građane da budu strpljivi i sačekaju zvanično otvaranje graničnog prelaza. Kazna za ilegalni prelaz biće naplaćivana 300 maraka.

 

(Nezavisni.ba)