BiH minama najzagađenija zemlja u Evropi

Društvo Crvenog krsta Bosne i Hercegovine (DCKBiH) u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) povodom obilježavanja dvadeste godišnjice od potpisivanja Otavske konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transporta protivpješadijskih mina, predstavili su rezultate u ispunjavanju obaveza iz Otvaske konvencije i aktivnosti Crvenog križa.

Organizacija Crvenog križa već 20 godina kontinuirano provodi aktivnosti na upozoravanju na opasanost od mina.

Direktor BHMAC-a Saša Obradović je istakao da je BiH minama najzagađenija zemlja u Evropi, te da je nakon rata u 129 opština pod utjecajem eksplozivnih sredstava indefitikovano 1.398 ugroženih zajednica.

– Velićina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1.091 km2 ili 2,2 posto ukupne površine BiH – rekao je Obradović.

Koordinator za program upozoravanja na opasanost od mina Crvenog križa Republike Srpske ( CKRS) Snježana Kovač je izjavila da je najznačajnijii rad entitetskog CK, direktan rad s ciljnim grupama na trenu ugroženih zajednica.

– Crveni križ RS, kao i Crveni križ FBiH provodi program kroz upozoravanje na opasnost od mina gdje su urađene značajne aktivnosti, a jedna od njih je da je postavljeno 13 igrališta za djecu na sigurnim površinama – rekla je Kovač.

Također je istakla da se, nažalost, neće ispuniti elementi koji su propisani strategijom BiH, tj. da će BiH do 2025. godine biti zemlja bez mina.

(Fena)