BiH izvezla žitarice u vrijednosti 7,8 miliona KM, najviše u Tursku i Hrvatsku

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH iz Bosne i Hercegovine je u tri kvartala 2020. godine izvezeno žitarica u vrijednosti od oko 7,8 miliona KM, dok je uvoz iznosio nešto više od 172 miliona KM.

U analizi se ističe da je izvoz žitarica u devet mjeseci prošle, u odnosu na isti period 2019. godine, povećan za 97,2 posto, ali je i uvoz porastao za 9,3 posto.

Rast izvoza najviše su vrijednosno zabilježile pšenica i suražica, što se pripisuje izvozu u Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od skoro 5,3 miliona KM, ali je i uvoz pšenice i suražice povećan za 8,8 posto i iznosio je više od 101 milion KM.

“Povećanje izvoza u ovom periodu primjećuje se još kod riže i ječma, dok je pad evidentan kod raži, te heljde, prosa, sjemenki za ptice i drugo“, stoji u analizi.

Što se tiče uvoza u prvih devet mjeseci 2020, u odnosu na isti period prethodne godine, rast je još zabilježen kod kukuruza za 16,5 posto, ali i riže.

Skoro sav izvoz pšenice i suražice išao je u Tursku i Hrvatsku, kukuruz je izvezev u Tursku, Hrvatsku i Srbiju, a riža u Srbiju.

Pšenica i suražica najviše su uvoženi iz Mađarske, i to u vrijednosti većoj od 51,7 miliona KM, zatim iz Srbije 23,7 miliona KM, te Hrvatske 25,6 miliona KM, dok se kukuruz najviše uvozio iz Srbije – 44,3 miliona KM, te Hrvatske 9,1 milion KM.

/RTV Slon/Fena/