BiH izvezla više papira nego lani

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije BiH za devet mjeseci ove godine vrijedan je 213.821.219 KM ili 0,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“U okviru navedenog, papirna industrija je ostvarila izvoz od 171.680.282 KM ili 5,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 35.267.646 KM ili 11,4 odsto manje nego za devet mjeseci lani”, rečeno je na sjednici Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodaju da su porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili kraft papir nepremazni, papir, karton i celulozna vata, cigaret-papir, etikete svih vrsta, ručno rađeni papir te karton i toaletni papir.

“Za devet mjeseci ukupan uvoz grafičke i papirne industrije iznosio je 309.887.077 KM ili 10,6 odsto manje nego u istom periodu lani, čime se trend smanjenja uvoza povećava od početka pandemije”, istakli su na sjednici Odbora te dodali da su, analizirajući uvoz proizvoda po grupama, celuloza i reciklirajući papir imali najveći pad uvoza 21,7 odsto.

“Proizvodnja i prerada papira, čiji je uvoz iznosio 244.434.087 KM, ostvarila je pad od 9,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, istakli su na sjednici Odbora.

Dodaju da je najviše smanjen uvoz novinskog papira, nepremaznih papira i kartona, zidnih tapeta, složenih papira i kartona, valovitih papira i kartona i karbon-papira. Uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio je 36.760.235 KM, ili 4,8 odsto manje nego u istom periodu lani.

Selma Bašagić, sekretar Asocijacije grafičke i papirne industrije Spoljnotrgovinske komore BiH, ističe da je porast izvoza grafičke i papirne industrije rezultat povećanog izvoza papirne industrije koja je najviše zastupljena.

“Porast izvoza je rezultat porasta tražnje za proizvodima koji su imali najveće učešće u izvozu”, kazala je Bašagićeva.

Dodala je da je grafička industrija ostvarila pad izvoza jer je došlo do pada potražnje za knjigama i novinama koje su imale najveću zastupljenost u izvozu.

“U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su samo ostali štampani materijali, dok su drugi proizvodi imali pad izvoza”, kazala je Bašagićeva.

Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS, ističe da je bh. tehnologija uspjela da zadovolji domaće tržište, tako da ne čudi da je uvoz smanjen.

“Smatram da virus korona nije bitno uticao na smanjen uvoz jer bi se to automatski odrazilo i na izvoz, a vidimo da je izvoz u porastu”, zaključio je Šobat.

Iz grafičko-izdavačkog preduzeća “Atlantik” iz Banjaluke ističu da je kod njih izvoz nešto manji nego prije pojave virusa korona, ali, kako kažu, ništa značajno.

“Mi i dalje izvozimo naše proizvode u zemlje Evropske unije, a u regionu u Srbiju i Crnu Goru”, kazali su iz ovog preduzeća.

Iz “Grafotexa” iz Banjaluke ističu da još nisu imali plasman na strano tržište, te da svoje proizvode ne izvoze.

“Što se tiče uvoza, većinu papira dobijamo od domaćih bh. dobavljača. U toku godine imamo možda četiri puta potrebu za uvozom određenih repromaterijala kojih nema na našem tržištu”, kazali su iz “Grafotexa”.

(Nezavisne novine)