BiH ima najveću stopu smrtnosti od covida-19 u regiji, ali najmanje vakcinisanih

Prema zvaničnim podacima zdravstvenih ustanova Bosna i Hercegovina prednjači u regionu po broju umrlih, a po broju vakcinisanih na najnižoj smo ljestvici u Evropi, piše BHRT.

BiH je na evropskom vrhu, ako govorimo o lošim statistikama. Ukupan broj smrtnih ishoda zbog infekcije koronavirusom kod nas je 14. 243. Istovremeno, u Hrvatskoj je evidentirano 13 625 preminulih. U Srbiji 13.417. Sve ostale zemlje imaju manje od 10.000 preminulih. Ove brojke, prema računici epidemiologa, direktno su vezane za procenat vakcinisanih, a on je u Bosni i Hercegovina najlošiji, tek 25,7 odsto, dok razvijene evropske zemlje bilježe i do 80 procenata vakcinisanog stanovništva. U zemljama poput naše otežavajuća je okolnost i to što omikron soj koronavirusa brže od očekivanog puni bolnice.

Dr Jela Aćimović, epidemiolog i pomoćnik direktora IJZ RS

“Ono što se pokazalo u svijetu, a i kod nas, je d ako niste vakcinisani možete da završite sa nekom teškom kliničkom slikom, da morate da se liječite u bolnici, da nažalost može biti i smrtni ishod.”

Dr Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a RS

“Pacijenti koji nama sada dolaze i koji razvijaju teške kliničke slike su stariji ljudi, ljudi koji su već imali nee hronične bolesti i mlađi nevakcinisani.”

Iako su smrtni ishodi u petom talasu pandemije Kovida-19 evidentirani uglavnom kod starijih i hroničnih bolesnika, u UKC-u RS ovog januaru preminuo je i mlađi od 18 godina, koji je najmlađa žrtva. Proces liječenja, prema riječima ljekara, otežava činjenica da je koronu u početnoj fazi teško razlikovati od obične prehlade, što pacijente kasno dovodi u bolnice.

Dr Nina Rodić Vukmir, epidemiolog

“Na početku ništa ne ukazuje na upalu pluća, a tek kad se urade ozbiljne dijagnostičke pretrage vidimo da je obostrana upala pluća i da pacijent već tada ostaje bez kiseonika.”

Nadležne u RS zabrinjava i podatak da je među hospitalizovanim zbog teških upala pluća u UKC-u u Banjaluci od početka januara čak 40 djece predškolskog i školskog uzrasta.

“Sva naša pažnja u narednom periodu biće usmjerena na škole, kao i eventualne nove mjere,” istakla je Aćimović.

Otežavajuća okolnost u suzbijanju širenja pandemije kovida-19 tokom školske godine je to što djeca nisu obuhvaćena vakcinacijom. Podsjetimo, prostor Zapadnog Balkana je prostor na kojem je do sada evidentirano 4,5 miliona oboljelih od kovida-19, piše BHRT.