BiH dobila predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi fizičara

Richmond Park Međunarodna škola u Tuzli bila je domaćin državnog takmičenja iz fizike za učenike srednjih škola.

Takmičilo se 14 učenika, a na osnovu rezultata bit će izabrana i ekipa koja će predstavljati BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Evropska olimpijada je na rasporedu u junu, a Međunarodna olimpijada iz fizike bit će održana u julu.

– Svi smo svjedoci da je prethodnih godinu bilo teško organizovati nastavni proces u doba pandemije, ali ovaj događaj danas pokazuje da se znanjem bori protiv pandemije. Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi – istakao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Ove godine će umjesto pet prvoplasiranih učenika našu državu predstavljati njih sedam, saopćeno je iz Richmond Park Međunarodne škole u Tuzli .

– Prvih pet učenika će učestovovati na Međunarodnoj olimpijadi, a prva tri učenika i 6. i 7. će učestvovati na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Mislim da je za sve učenike ovo takmičenje kruna njihovog višegodišnjeg rada i priprema – napominje prosvjetni savjetnik za fiziku u RPZ RS-a Milko Babić.

Ovo takmičenje dobra je prilika za promociju prirodnih nauka, ali i za podsjećanje da ono predstavlja i šansu za sve učenike da ostvare respektabilne svjetske uspjehe, te upišu neki od prestižnih svjetskih univerziteta.

– Ovakva takmičenja učenicima zaista otvaraju vrata da postignu nešto što je svjetski, da postignu rezultat koji nije samo lokalnog ili nacionalnog tipa, nego rezultat kojem će se cijeli svijet diviti – smatra predsjednik Društva fizičara u FBiH Benjamin Fetić.

Učenici iz BiH u posljednjih nekoliko godina ostavaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike, što je dobrim dijelom plod kontinuiranog rada.

Pripreme obuhvataju teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom.