Biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla dobila vrijednu donaciju od Instituta “Ibn Sina”

Delegacija Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina”, na čelu sa direktorom, Mohammadom Hossen Abbasi Valadijem, posjetila je 13. januara 2022. godine Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić” Tuzla, gdje su se sastali sa direktoricom Mirnom Trifković.

Ovom prilikom, Biblioteci je uručena vrijedna donacija izdanja Instituta “Ibn Sina”, koja uključuje 40 monografskih publikacija i izdanja časopisa Znakovi vremena koji će biti na raspolaganju studentima, istraživačima i ljubiteljima djela iz područja humanističkih nauka.

– Naučnoistraživački institut “Ibn Sina” djeluje više od 25 godina u Bosni i Hercegovini. Do sada je objavljeno preko 80 naslova knjiga iz oblasti islamske filozofije i kniževnosti. Izdanja Instituta kao, prijevod Divana Hafiza Širazija, Perzijsko-bosanski rječnik, prijevod knjiga Williama Chitticka Sufijski put ljubavi i Sufijski put spoznaje, osvojili su nagrade na međunarodnim sajmovima knjiga u BiH, kao i Iranu. Institut ima i periodičnjak “Znakovi vremena” u kojem radove objavljuju profesori iz BiH i regiona – pojasnio je u svom predstavljanju direktor Instituta, gospodin Valadi.

Predstavnici Biblioteke su goste proveli kroz Iranski kutak, upoznali sa radom i odjeljenjima koja su na raspolaganju korisnicima bibliotečkih usluga i izrazili zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji.

– Razgovarali smo o nekim zajedničkim aktivnostima u budućnosti i ovom posjetom su postavljeni temelji dobre saradnje koja je pred nama. Sigurni smo da će članovima naše biblioteke donirani naslovi biti od velike koristi i ovom prilikom se zahvaljujem delegaciji Instituta “Ibn Sina” što na ovaj način doprinose ostvarivanju ciljeva naše biblioteke i obogaćivanju našeg knjižnog fonda – rekla je direktorica Biblioteke Mirna Trifković.

(tuzlainfo.ba)