Bh. olimpijci otputovali u Peking

Sportisti koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu danas su se pred sami polazak na aerodromu u Sarajevu obratili medijima.

Najbolja bosanskohercegovačka skijašica Elvedina Muzaferija koja ima najbolju sezoonu u karijeru ističe da je spremna da sve Bosance i Hercegovce učini ponosnim na predstojećim Igrama.

“Ovo je moja najbolja sezona u mojoj karijeri. Vozila sam sve utrke Svjetskog kupa. Spremna sam i radujem se nastupu na Olimpijskim igrama. Nadam se dobrim rezultatima, o tome sam govorila i pokušat ću da vas sve obradujem, sve Bosance i Hercegovce. Sebe, svog trenera i nadam se da ćete navijati za mene”, rekla je najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija, a potom se osvrnula i na informaciju da će ona i Mirza Nikolajev nositi zastavu BiH na otvaranju Olimpijskih igara:

“Sinoć sam dobila tu informaciju i to je pravilo od Tokija 2020. godine gdje je naš komitet donio odluku da muški i ženski predstavnik nosi zastavu. Drago mi je da ovaj put neću biti samo ja, da će Mirza pomoći jer zastava je bila teška prošli put.”

Bh. skijaš Emir Lokmić osvrnuo se na same pripreme, ali i očekivanja od Zimskih olimpijskih igara.

“Već nekoliko informacija imam vezano za stazu. Poznato mi je kakva je njena konfiguracija i kakvi su njeni uslovi. Mislim da će to mi jako odgovarati s obzirom na teren i uslove u kojima smo se pripremali. Pripreme su prošle odlično i ono što ja želim jeste pokazati svoje najbolje skijanje, a onda će se sve posložiti bez ikakvih problema”, rekao je Emir Lokmić, a potom dodao:

“Trenutno želim u prvoj vožnji s obzirom na visok startni broj ući među 30 najboljih i onda staloženo i mirno napasti stazu i pokazati svoje najbolje skijanje”.

Bosna i Hercegovina će po prvi put na olimpijskim igrama imati dvije predstavnice u alpskom skijanju, a mlada Esma Alić kaže da će dati sve od sebe za Bosnu i Hercegovinu.

“Definitivno tu je mala trema, ali u pozitivnom smislu. Ne bih ciljala na tačnu poziciju, a mogu reći samo da ću dati sve od sebe da predstavim Bosnu i Hercegovinu u najboljem mogućem svjetlu. Velika je čast učestvovati na ovakvom događaju i mislim da je to vrhunac svake sportske karijere. Mogu reći da sam ostvarila svoje snove i obećati da ću tako i nastaviti”, rekla je Esma Alić koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala i na EYOF-u koji se održavao u našoj zemlji:

“Mislim da je EYOF bio dobar uvod u Olimpijske igre. Tu je bio i YOG u Švicarskoj i mislim nakon svega Olimpijada dolazi kao šlag na tortu i mislim da će sve proći u najboljem mogućem redu”.

Bosna i Hercegovina će pored Elvedine, Esme i Mirze imati još tri predstavnika, a to su Sanja Kusmuk (skijaško trčanje), Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Zimske olimpijske igre u Pekingu počinju za dva dana, a trajat će sve do 20. februara.