BH novinari: Novinarima se mora osigurati direktno praćenje vanredne sjednice Skupštine TK

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zahtijeva od Kolegija i stručnih službi Skupštine Tuzlanskog kantona (TK) da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje vanrednog zasjedanja Skupštine, koje će se održati u ponedjeljak, 14. februara.

U pozivu tuzlanskim medijima je navedeno kako novinarske ekipe neće moći pratiti rad Skupštine u sali BKC-a radi „provođenja epidemioloških mjera“ i „sprečavanja širenja koronavirusa“, budući da će zasjedanje biti održano u sali „ograničenih kapaciteta“.

UO BH novinara smatra nedopustivim korištenje formalnih izgovora za sprečavanje novinara da direktno prate zasjedanje, budući da novinarske ekipe odgovorno poštuju epidemiološke mjere, zbog čega su do sada redovno i direktno pratili sjednice Skupštine TK. Isključivanje javnosti i medija da budu dio sutrašnjeg, vanrednog zasjedanja Skupštine, predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informisani o ovom događaju.

BH novinari podsjećaju kako javnost i građani TK imaju pravo na sveobuhvatno informisanje, uključujući direktni uvid u skupštinske debate, politička usaglašavanja i (ne)odgovorna ponašanja zastupnika u zakonodavnim organima vlasti. To nije moguće saznati kroz ušminkane izjave narodnih zastupnika na press konferencijama ili kroz pojedinačna obraćanja novinarima nakon održanog zasjedanja.

UO BH novinara smatra nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Tuzlanskom kantonu, te naglašava kako je neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja Skupštine TK u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode izražavanja, ali i protivno javnosti i transparentnosti rada izabranih političkih predstavnika u najvišem zakonodavnom organu ovog kantona.

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva hitnu promjenu odluke o zabrani novinarskim ekipama da direktno prate skupštinsko zasjedanje, te poziva predsjednika Skupštine Slađana Ilića da uputi javno izvinjenje novinarima i poduzme potrebne mjere kako bi svi mediji mogli neposredno pratiti vanredno zasjedanje Skupštine TK.