“Bez kolektivnog imuniteta vakcine mogu postati neefikasne”

Daleko smo od kolektivnog imuniteta i ukoliko ga ne dostignemo, virus korona bi mogao toliko da se izmijeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne, upozorila je virusolog Tanja Jovanović.

Prema njenim riječima, da bi vakcinacija postigla efekat potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 odsto građana kako bi spriječila cirkulacija virusa i stvorio kolektivni imnunitet i apelovala na masovnu imunizaciju.

Kako je navela, zbog “zabrinjavajućih” sojeva virusa, vakcinalni odgovor koji je napravljen na vuhansku varijantu virusa nekada nije apsolutno efikasan kada je riječ o novim sojevima.

Međutim, dodala je, južnoafrička varijanta smanjuje kvalitet humoralnog imuniteta, pošto se količina antitijela smanjuje za dvije trećine, pokazale su studije “Fajzera”.

“‘Modernina’ ispitivanja ukazuju da se posle vakcinacije njihovim cepivom broj antitela smanjuje čak šest puta kada je reč o južnoafričkom soju virusa”, navodi Jovanović.

Kako ističe, pošto Fajzerova i Modernina vakcina indukuju proizvodnju velike količine antitijela na nove varijante virusa, još postoji mogućnost zaštite od teških oblika kovida-19.

Ukazuje da se imunski odgovor na vakcinu razlikuje prema polu, starosti, hormonskom statusu, hroničnim bolestima.

“Vakcinalni i prirodni odgovor može da nas zaštiti od zaražavanja duži vremenski period od iste varijante virusa”, kaže Jovanović.

Ona je istakla da je neophodno da se građani pridržavaju mjera, kritikujući prizore iz bašti kafića, gdje se, kako ističe, vidi da se ne nose maske.