BAT razvija potencijalnu vakcinu protiv COVID-19: U junu moguća proizvodnja

Biotehnološka podružnica grupacije British American Tobacca (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), razvija vakcinu protiv COVID-19 koja je trenutno u fazi predkliničkog ispitivanja. U slučaju uspješnog testiranja, BAT vjeruje da bi se, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, već od juna moglo početi proizvoditi između jedan i tri miliona doza cjepiva.

Potencijalna vakcina protiv COVID-19 razvija se korištenjem nove tehnologije ubrzanog rasta duhana – trenutno je u fazi predkliničkog ispitivanja

BAT-ova američka podružnica Reynolds American Inc preuzela je 2014. godine tvrtku KBP s ciljem korištenja njenih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duhana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa izgaranja duhana.

BAT istražuje mogućnosti saradnje sa vladinim agencijama kako bi što prije cjepivo uveo u fazu kliničkih studija.

-U kontaktu smo sa Američkom agencijom za hranu i lijekove i očekujemo instrukcije za sljedeće korake. Stupili smo također u kontakt sa Odjelom za zdravlje i socijalnu skrb u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i američkim regulatorom BARDA. Želimo pružiti podršku i omogućiti pristup našem istraživanju kako bi što više ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-19- kazao je direktor znanstvenih istraživanja BAT-a David O’Reilly.

On je naveo da je razvoj cjepiva izazovan i kompleksan i da vjeruje da su napravili značajan iskorak koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duhana.

– Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih nacija koji traže sveobuhvatni pristup svih zainteresiranih strana u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna od tih mogućnosti je razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 kroz korištenje dostupnih tehnologija – izjavio je dr. David O’Reilly.