Banovići: Potpisana odluka o isplati podsticaja za mlijeko

Načelnik Banovića Midhat Husić potpisao je odluke o isplati novčanih podsticaja na mlijeko za 26 proizvođača, te potvrdio da će sredstva biti uplaćena danas u ukupnom iznosu od 10.876 KM. Lista poljoprivrednih proizvođača mlijeka koji su ostvarili pravo na podsticaj u periodu od 15. jula do 15. oktobra tekuće godine, objavljena je protekle sedmice. U ovom periodu je proizvedeno i isporučeno 108.760 litara mlijeka.
Općina Banovići je još uvijek jedina lokalna zajednica u Tuzlanskom kantonu koja izdvaja sredstva za podsticaj proizvodnje mlijeka. Podsticaj za mlijeko iz budžeta Općine Banovići iznosi 0,10 KM po litri proizvedenog i isporučenog mlijeka ovlaštenom otkupljivaču. Ukupno planirana budžetska sredstva za ovaj podsticaj u 2020. godini iznose 40 hiljada KM.
Javni poziv je otvoren do 20. decembra 2020. godine, do kada svi registrovani poljoprivredni proizvođači mogu izvršiti prijavu na javni poziv. Prijave se dostavljaju Službi za prostorno uređenje, planiranje, razvoj i poduzetništvo putem Centra za pružanje usluga građanima. Precizniji način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke Općinskog vijeća.

(RTV SLON)