Banjalučki alibi za Milana Tegeltiju: Borba protiv zamišljenog neprijatelja

Igrokaz koji su danas u Banjoj Luci predstavili predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović je najblaže rečeno predstava u cilju forsiranja alibija za povlačenje Milana Tegeltije.Stiješnjen brojnim aferama i kritikama ne samo domaćih stručnjaka i institucija, već i međunarodnog faktora zbog svog rada na čelu VSTV-a, obojenog brojnim pravosudnim aferama, Milan Tegeltija je očito svjestan da je došlo pet do dvanaest.

Višegodišnje kritike zbog načina na koji je vodio tu pravosudnu instituciju, poljuljano povjerenje javnosti u sistem i već spomenute afere nagovještavaju Tegeltijinu smjenu, iako stidljivo kada su u pitanju drugi članovi VSTV-a.

Ipak, Tegeltija evidentno pokušava spašavati “imidž” pa mu ne odgovara da se povuče pod tim okolnostima. Zbog toga sebi gradi alibi ugroženosti. Tako je odjednom na površinu podignuta priča o tome da Milana Tegeltiju prisluškuju i da mu je ugrožena sigurnost. Ipak, postavlja se pitanje zašto Tegeltija nije tvrdio da mu je sigurnost ugrožena kada je otkrivena afera “Potkivanje”.

Naravno, Tegeltiji u namjeri traženja alibija, kao najidealnijeg rješenja za povlačenje, svesrdno asistira Milorad Dodik. On je danas iz Banje Luke miješao i “kruške i jabuke” te kroz svoje stavove pokušao demonizirati Sarajevo iz kojeg navodno prijeti opasnosti svima iz RS-a. Takve poruke i više su nego opasne, ali i jasno usmjerene ka “zbijanju redova” srpskih predstavnika na državnom nivou.

Tako je danas nabrojao listu neprijatelja, od novoizabranog američkog predsjednika, međunarodne zajednice u BiH, urota i teorija zavjere i šta sve ne, zarad skretanja pažnje s optužbi na račun prvog čovjeka regulatornog tijela bh. pravosuđa.

Dodik je već jednom u protekloj godini pokušao u javni diskurs ubaciti tu priču, a trenutno brojne optužbe za korupciju čelnika VSTV-a pokušava zamaskirati pričom o navodnoj nepoželjnosti u Sarajevu.

Naglašavao je Dodik danas ponovo staru priču o tzv. izdajnicima RS-a, aludirajući na to da su svi koji kritikuju Dodika ili Tegeltiju “prodali svoje principe Sarajevu” i međunarodnoj zajednici, dok su oni koji to ne rade “časni”.

Za dva dana Tegeltija će saopćiti odluku da li se povlači iz VSTV-a, a do tada intenzivno gradi alibi žrtve politike.