Banja “Ilidža” Gradačac: Zdravlje i kvalitet života su najvažniji

Piše: Mubina Biščić-Delmanović


Osim nadaleko poznate mineralne vode koja se upotrebljava u liječenju i rehabilitaciji, u Centru se koriste i sve druge fizikalne terapije

Terapeutska vrijednost gradačačke banje “Ilidža” poznata je više od 150 godina. Prvi banjski objekt sagrađen je 1882. godine, a danas se tu nalazi savremeni Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža”. Ova javna zdravstvena ustanova, pruža savremene metode liječenja i medicinske rehabilitacije, bazirane na ljekovitim svojstvima mineralne vode. Smješten je na brežuljku sjevernog dijela grada, između dva vještačka akumulaciona jezera Hazna i Vidara, čime je pacijentima i posjetiocima, osim medicinske rehabilitacije i banjskog liječenja, omogućeno da se odmore i uživaju u ljepotama ovog kraja.

Dr. Nihada Sejdić, direktorica Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža”


-Kada govorimo o historijatu ove ustanove, važno je pomenuti ratni period, kada je objekat bio potpuno devastiran. Uprkos tome, i u tom periodu je kao ustanova u izmještenom lokalitetu, radila u Vučkovcima. Provodila je rehabilitaciju ranjenika i stanovništva. Po povratku je objekat, moram reći, iz vlastitih sredstava obnovljen. I danas, nam je to među prioritetima, ulaganja s ciljem stvaranja boljeg i ugodnijeg ambijenta, ali i edukacija stručnog kadra koji vodi brigu o pacijentima, koji su nam u središtu svega, kazuje na početku razgovora dr. Nihada Sejdić, direktorica Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje “Ilidža”


Smještajni kapaciteti Centra su 160 kreveta u dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima. Svaka soba posjeduje TV i balkon. U sklopu centra, pacijentima i posjetiocima su na raspolaganju prostorije za odmor, savremena kuhinja, restoran sa sjedištima u zatvorenom i otvorenom prostoru, zatvoreni bazen bazen za tjelovježbu, plivanje i banjanje.
-U našoj ustanovi imamo 40 dvokrevetnih i 30 trokrevetnih soba, to je negdje oko 170 pacijenata, ističe direktorica dr. Sejdić.
Ljekovita svojstva gradačačke banje, terapeutski se koriste u više domena. Mineralna svojstva liječe hronične reumatske bolesti, upale i degenerativne geneze, posttraumatsko stanje lokomotornog sistema, neurološke bolesti, hronične ginekološke bolesti, bolesti metabolizma.

-Što se tiče usluga, naš najvažniji resurs je prirodna termomineralna voda i koristimo je u nekim najrazličitijim oblicima: od lokalnih kupki, četveroćelijskih kupki, u kadama, bilo da je obična mineralna kada, ili masažna, pošto je biserna ili podvodna tuš masaža, i u obliku bazena, kao dio jednog hidrokinesterapijskog tretmana. Osim toga, koriste se i svi drugi oblici fizikalne terapije: termo procedure (tople ili hladne), elektro, magneto, ultrazvučna i laser terapija, i možda čak, poslije vode, najvažnije, kineziterapijski program, i u sklopu toga, što sam već pomenula, hidrokinezterapijski tretman, kazuje direktorica Sejdić.


Prema riječima direktorice Sejdić, najčešće su dolasci povezani sa liječenjem i terapijom. Prema dosadašnjim iskustvima, pacijenti su zadovoljni i rado se vraćaju. U program uvode i kardiorehabilitaciju.
„Banja Ilidža“, u sklopu turističke ponude grada Gradačca, ima posebne programe, poput vikend aranžmana koja uključuje korištenje wellnes ponude: saune, spa oaza wellnes rituala, masaže, kupke i obloge.

Odgovornost i profesionalnost tokom pandemije koronavirusa

Tokom pandemije koronavirusa, u ovoj ustanovi su nakon kratke pauze, tokom zabrane rada, nastavili tamo gdje su stali, s ciljem zaštite zdravlja i oporavka pacijenata. U tome se naročito istakla njihova ozbiljnost i profesionalnost, koja je proizašla iz poštovanja epidemioloških mjera, kako osoblja tako i korisnika usluga. Postavljeni su trijažni punktovi, ograničenja kretanja, rad se prilagodio trenutnoj situaciji, s ciljem prevencije od moguće infekcije koronavirusom. Osim toga, uprkos tome što određeno vrijeme nisu radili, uspjeli su sačuvati pozitivno poslovanje.


-U prošloj godini, u maju i aprila, prema preporukama kriznog štaba, nam je bio zabranjen rad. To nam je jako otežalo poslovanje, ali smo na kraju godine, ipak uspjeli, uzangažovanje svih svojih kapaciteta/rezervi, da izađemo sa pozitivnim poslovanjem. Bili smo u nadi da će se to ove godine završiti, ali nažalost nije. Borba nam i dalje predstoji, i nadam se da ćemo izaći kao pobjednici na kraju, kazuje direktorica dr. Sejdić.


U ovom periodu, globalne pandemije, bave se i rehabilitacijom pacijenata, nakon prebolovanog covid oboljenja.
-Svima nam je u ovom periodu teško. Ostaju, čak i nakon prebolovanog virusa, određeni strah i brojne nedoumice, stoga smo se odlučili i na taj način, kroz razne terapije, pomoći našim pacijentima. Iako trenutno nemamo puno takvih pacijenata, važno je pomenuti, da iz dosadašnjeg iskustva, njihov oporavak traje duže. Potrebno je vremena da se organizam vrati na staro, tako da taj proces rehabilitacije ima svoje mjesto, ističe direktorica dr. Sejdić.


Investiciona ulaganja u proširenja i poboljšanje usluga


U proteklom periodu, s ciljem poboljšanja usluge, imali su brojna investicionalna ulaganja. Jedna od njih, vrijedna pomena, je vezana za izgradnju objekta.
-Mi svake godine imamo jedan veliki iznos, do skoro pola miliona, koji ulažemo u renoviranje i obnavljanje opreme i objekta. 2011. stavljen je u upotrebu bazen. Tokom 2016. zamjenjena je stolarije, urađeno postakljavanje,renoviran je depo uglja i odlagalište šljake. Recepciju, javni wc, i stolaru sa druge strane smo renovirali u 2017. Tokom 2018. smo renovirali kupatilo i hol hidroterapije, kao i kupatilo na trećem spratu. Prije dvije godine, 2019. su renovirane bolničke sobe, rekonstrukcija kupatila na drugom spratu, zamijenjen lift, renovirane ordinacije, priča direktorica Sejdić o većim kapitalnim ulaganjima.
Ona ističe da su u 2019. godini započeli proces gradnje novog objekta.U tom nekom investicijskom pogledu, prošla godina je bila još zahtjevnija i uloženo je mnogo više nego prethodnih godina. Taj objekat je trenutno u nekom smislu konzerviran i čekamo da prođe ova situacija da nastavimo, kazuje direktorica Sejdić.


Ono što je prioritet u narednom periodu je prije svega održati visoke standarde, u pogledu stručnog kadra, raditi na njihovoj edukaciji s ciljem pružanja kvalitetne usluge pacijentima, ali i nastaviti sa ulaganjima i realizaciji započetih projekata. Trenutno imaju cca 82 radnika, od kojih je 77 na neodređeno i 5 na određeno.


Vizija i misija


Osnovna vizija Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje „Ilidža“ je postati prepoznatljiv po visokom nivou stručnosti i preduzimljivosti, uz dobru tehničku opremljenost i savremenu tehnološku podršku, u čijem je središtu pacijent.
-Želimo se pozicionirati kao lider zdravstvenog turizma, prepoznatljivog imidža, koristeći u osnovi mineralnu vodu, kao ljekovit resurs. Uz ostale resurse kojim raspolažemo: wellnes, sportske aktivnosti, zdravu prehranu i terapiju za uspostavljanje duhovne ravnoteže standarda, etike, profesionalnosti i odgovornosti sa osnovnim ciljem poboljšanja kvaliteta života korisnika usluga, biti među najboljim, kazuje doktorica Sejdić.
Prema riječima direktorice Sejdić, osnovna misija je održavanje i poboljšanje zdravlja građana i ponovno osposobljavanje-rehabilitacija oboljelih, rad na poboljšanju kvalitete života i promocija zdravih životnih stilova.