Bajramović: Podmlađena košarkaška reprezentacija zaslužuje podršku

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja se u nedjelju okupila u Sarajevu, danas putuje u slovenski Sveti Martin na Muri, gdje će u narednih sedam dana obaviti prvi dio bazičnih priprema za nastup u pretkvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, koje počinju početkom augusta.

Nakon što se veliki broj igrača nije odazvao pozivu novog selektora Duška Vujoševića, iz objektivnih i neobjektivnih razloga, izvjesno je da će BiH u pretkvalifikacijama  predstavljati znatno podmlađen i neiskusan tim.

Pomoćnik selektora Mensur Bajramović  kazao je, da u odnosu na prošle kvalifikacije za EP BiH neće imati “skoro cijeli prvi tim”.

“Ovo je za nas vanredna situacija i nije jednostavno, bilo bi dobro da nas javnost podrži.  S ovim igračima koje imamo mi smo jedan vrlo mlad talentovan i potentan tim, koji će biti gurnut u vatru. Ovi momci zaslužuju pažnju i njihov odnos i patriotizam koji su pokazali treba iskoristiti i nagraditi podrškom koja će im pomoći da igraju bolje. Naša  dužnost je da im pomognemo da,  ako ne u ovim kvalifikacijama,  vrlo brzo stasaju u nosioce igre, jer će to biti vrlo značajno za budućnost bh. košarke”, kazao je Bajramović.

Iskusni stručnjak je predstavio plan jednomjesečnih priprema, do početka pretkvalfikacija, odnosno od prvog susreta koji se igra 3. augusta u Švedskoj.

“Obavili  smo prvi trening koji je prošao dosta dobro s velikim angažmanom svih igrača. Naravno, ima tu puno problema, ali obzirom na to da je  bio prvi trening mi smo vrlo zadovoljni. Danas putujemo u Sloveniju, gdje ostajemo sedam dana na bazičnim pripremama”, izjavio je Bajramović.

Po povratu iz Slovenije bh. košarkaši će u Sarajevu odigrati dva prijateljska susreta sa selekcijom Bjelorusije, 12. i 13. jula u Sarajevu, zatim će nastupiti na turniru u Skoplju, gdje još nisu poznati protivnici. Pripremni period će završiti s još dvije kontrolne utakmice s Austrijom,  također u Sarajevu.

Protivnici košarkaša BiH u pretkvalifikacionoj grupi bit će selekcije  Slovačke, Švedske i Armenije. U prvi krug kvalifikacija plasirat će se po dvije najbolje ekipe iz  četiriju pretkvalifikacionih grupa.

O šansama bh. tima Bajramović ističe, “da je u ovakvoj situaciji vrlo teško postavljati ciljeve”.

“Imamo dovoljno unutarnjeg pritska da to iznesemo na najbolji način, nadam se da ćemo to i uspjeti. Teško je predvidjeti šta će biti, ali ne smijemo svaliti svu odgovornost i biti prezahtjevni prema ovom timu, ali mi ćemo sigurno zahtijevati igru,  ponašanje i  borbenost,  to će sigurno biti na visokom nivou. Smatram  da ćemo s ovim igračima probati da uradimo najbolje što je moguće u ovom trenutku. Ne možemo očekivati  da  grupu prođemo bez ikakvih problema, biće ih puno, ali sam siguran da će biti puno borbe i rada. To su igrači koji su se odazvali čistog srca i s velikom željom, nadam se da će tako biti do kraja”, zaključio je Bajramović.

(FENA)