Apsurdi: Muž predvodi borbu protiv korupcije u TK, supruga dio korupcijske afere

Općinski sud Tuzla potvrdio je prošle sedmice optužnicu protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle. Ono što ovu optužnicu izdvaja od ostalih sličnih je ime Amele Hamzić – piše Oslobođenje.

Oni su optuženi da su kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja – Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori – pogodovali zapošljavanju kandidatkinje Amele Hamzić, članice SBB-a i supruge Nedžada Hamzića, predsjednika Gradskog odbora SBB-a BiH Tuzla.

– U zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang-listi kandidata. Na osnovu te liste direktor je donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Nedžad Hamzić je nedavno imenovan na poziciju predsjednika Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a, tijela koje po prirodi posla upravo tretira prijave u slučajevima stranačkog zapošljavanja, nepotizma ili drugih oblika korupcije u organima vlasti i javnim institucijama i ustanovama. SBB je trenutno dio vlasti sa SDP-om, PDA i Našom strankom, a upravo je SBB i najzaslužniji za novu koaliciju, jer je izlaskom iz ranijeg dogovora pomogao svrgavanje vlade koju je predvodila SDA sa DF-om, Socijaldemokratama i SBiH, piše Oslobođenje.