Apel za djevojčicu Džanu Habul iz Sarajeva koja ne čuje i ne govori

Humanitarna organizacija “Pomozi.ba” pokrenula je apel za pomoć djevojčici Džani Habul, koja ne čuje i ne govori, za odlazak u Tursku na ugradnju kohlearnih aparata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za pomoć Džani, otvoren je i humanitarni telefon 17007, a pozivom korisnici svih telefonskih operatera u BiH doniraju 2 KM. Džana je po rođenju imala povećane vrijednosti CRP-a, a sa godinu i četiri mjeseca roditelji su počeli sumnjati da djevojčica ima probleme sa sluhom. Nakon osam mjeseci dijagnostičkih pretraga, pregleda i testova, ustanovljeno je da Džana ima teško oštećenje sluha od 95 odsto na oba uha. Kako bi povratila sluh i govor, neophodna je ugradnja kohlearnih implantata, a cijena zahvata u Turskoj, sa uključenom kupovinom aparata iznosi 39.600 eura.

“Džana je već četvrto dijete za koje radimo apel ove vrste od početka godine, nakon Darisa Bećirovića, Darisa Krehmića i Mahira Neslanovića, jer su liste za čekanje jako duge za ove aparate u BiH. Ugradnju je najbolje raditi u ranoj dobi, te se iz tog razloga sve više roditelja odlučuje na javni apel. Naravno, nije jednostavno tražiti sredstva na ovaj način, ali opet sa druge strane, svaki roditelj bi uradio sve kako bi pomogao svom djetetu i kako bi mu omogućio sretno djetinjstvo, a mi smo tu da pomognemo koliko je u našoj mogućnosti”, saopštili su iz Udruženja. Pored poziva na broj 17007, kojim se doniraju dvije KM, (broj dostupan svim operaterima u BiH), pomoći se može i putem platforme www.pomoziba.org, kao i putem standardnih računa.