Analize pokazale, voda jezera Kop Šićki Brod zadovoljavava kriterije vode za piće

Centar za ekologiju i energiju  organizirao je okrugli sto u okviru projekta “Spasimo naša jezera“ kojeg realizuje i implementira  u sklopu projekta Misli o prirodi i uz  podršku  Švedske

Na pomenutom događaju a u okviru projekta  „Spasimo naša jezera“ prezentovao je dokument “Analiza kvaliteta vode jezera Kop Šićki Brod“.

Prisutnima su prestavljeni  parametri  analizirane vode iz jezera  koja se može klasificirati u I kategoriju površinskih voda što ukazuje na veoma visok kvalitet vode.

Prema prestavljenim rezultatima  jedini metalni element čija koncentracija ne odgovara graničnoj vrijednosti kvaliteta vode za piće je nikl.

„Međutim, kako ostali parametri zadovoljavaju kriterije upotrebe vode za piće, uz korištenje određenih tehnologija uklanjanja navedenih štetnih komponenti iz vode, jasan je potencijal akumulacije i za vodosnabdijevanje okolnog stanovništva“ rekao je dr.sc. Vedran Stuhli dipl.ing.tehn.

Pored prezentacije Analize kvaliteta vode, predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zavoda za urbanizam Grada Tuzla i Općine Lukavac su predstavili svoje aktivnosti i planove za navedenu lokaciju, a govorilo se i o potencijalima jezera Kop Šićki Brod.

Na pomenutom skupu učešće su uzele i nevladine organizacije, prestavnici akademske zajednice te prestavnici lokalnih i kantonalnih tijela.

Diskusija je obuhvatila i prezentaciju trenutnih aktivnosti ali i planova za buduće djelovanje na polju zaštite i očuvanja ovog područja.

„Obzirom na sve veći nedostatak pitke vode kako u svijetu, tako i na našem području, akumulacija Kop Šićki Brod je veoma značajna kao održivi resurs našeg kantona i zbog toga mu se treba posvetiti dodatna pažnja i poduzeti sve potrebne mjere u cilju zaštite i očuvanja ove prirodne oaze“ istakla je Amra Skramončin iz Centra za ekologiju i energiju.