Analiza privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini

Analiza privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona u 2020. godini


  U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličena je press konferencija na kojoj je predstavljena „Analiza privrednih kretanja na području tuzlanskog kantona u 2020. godini“.
Predstavnicima sredstava informisanja su se obratili predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret Kikanović, sekretar Udruženja za industriju tekstila, kože i obuće, Edina Kurtić i sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, Dino Kalesić.


Prema riječima, Nedreta Kikanovića, predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla, industrija tuzlanskog kantona izvozno je orijentisana i većina poslova se obavlja za EU. U 2020. godini došlo je do pada industrijske proizvodnje za 2, 6 %, izvoza za 6,7 % i uvoza od 12, 7 %. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta, tako da smo 31.12.2020. godine imali 101,319 zaposlenih osoba, sa prosječnom netom platom 835 KM, a 76898 nezaposlenih. U TK je u 2020. godini poslovalo 3852 privrednih subjekata radnika. Za očekivati je pokretanje EU privrede, a možemo očekivati oporavak privrede prema procjeni Svjetske banke za 5 godina, istakao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.


Edina Kurtić, sekretar Udruženja industrije tekstila, kože i obuće je naglasila da je industrija tekstila, kože i obuće među prvima osjetila oposljedice korone virusa, već u januaru prošle godine kada je došlo do prekida snadbijevanja repromaterijalom iz Kine. Zatvaranjem u Evropi došlo je do otežane isporuke gotovih proizvoda i pada potražnje i smanjenja narzdžbi. U TK došlo je do pada obima proizvodnje i pada izvoza između 20 i 30 %.
Osim problema izazvanih pandemijom, ova radnointenzivna djelatnost uglavnom zapošljava žene, susreće se sa nizom drugih otežavajućih faktora u poslovanju, poput problema bolovanja, porodiljskog bolovanja i drugih koji optrećuju poslovanje, posebno u doba pandemije, pojasnila je Edina Kurtić.


Sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, Dino Kalesić je ovom prilikom istakao da je karakteristika stanja u oblasti trgovine otežano poslovanje. Iako se bilježi pad prometa i pad broja zaposlenih, porasla je prosječna plata za 8, 7 % u odnosu na 2019. godinu. U 2020. godini i trgovina na veliko i malo bilježi pad poslovne aktivnosti. U hotelijerstvu i ugostiteljstvu sv ostali statistički podaci su u padu. Ukazujemo na izuzetno tešku situaciju i neophodnost hitne intervencije vlada na svim nivoima kako bi se ublažile posljedice i pokrenuo oporavak u oblasti turizma, ugostiteljstva na području cijele BiH, pa tako i Tuzlanskog kantona, pojasnio je sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.
Duška REBIĆ