Američki ambasador Nelson dao podršku radu Vlade Tuzlanskog kantona

S obzirom da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, nj.e. Eric Nelson uskoro napušta poziciju ambasadora, jučer (19.01.2022.godine) je upriličen online sastanak premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa Ambasadorom. Ovom prilikom ambasador Nelson je još jednom pohvalio rad Vlade Tuzlanskog kantona i izrazio očekivanje da će partnerski odnos Kantonalne vlade i Američke ambasade nastaviti i u mandatu novog ambasadora. Posebno je istaknuo i pohvalio transparentnost u radu Vlade i brojne korake koje je Vlada, na čelu sa premijerom Hodžićem, napravila u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Tokom sastanka bilo je govora i o aktualnoj političkoj situaciji na državnom i entitetskom nivou, te refleksijama koje ta dešavanja mogu imati na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Nelson je izrazio ubjeđenje da neće doći do eskalacije i prenošenja političke krize u tom smjeru, a da je garant toga, uz domaće sigurnosne agencije, među kojima je i MUP TK, i prisustvo snaga EUFOR-a i NATO u BiH. S tim u vezi, jučerašnji sastanak ambasador Nelson je iskoristio da pozove sve političke predstavnike u BiH da ublaže svoju retoriku, te da djelovanje vrate u okvire institucija i državnog sistema.

Na kraju sastanka premijer Hodžić se zahvalio Ambasadoru na saradnji i partnerskoj podršci koju su on lično i Ambasada SAD-a u BiH u cjelini pružili Tuzlanskom kantonu, te mu zaželio zdravlje i uspjeh u budućem radu.