Amel Tuka trčao u kampanji za sprječavanje nasilja nad ženama i djevojčicama

Šesnaestodnevnu kampanju protiv rodno zasnovanog nasilja, Udruženje „Medica“ iz Zenice počelo je danas „Trkom sa Amelom Tukom“, na kojoj je sudjelovalo više od 250 mališana i građana: Zenice, Sarajeva, Travnika, Fojnice i Kaknja.

– Dragi moji, činimo dobra djela, budimo dobri ljudi, radimo lijepe stvari…Obećajmo, prije svega sebi, da nećemo činiti nasilje, a zatim i svima ostalim. Volimo svoje majke, volimo svoje sestre – budimo ponosni što ih imamo pored sebe. I, na kraju, da i ja pošaljem glavnu poruku: Čuj me i spriječi nasilje nad djevojčicama i ženama – poručio je Tuka, koji je trčao zajedno sa svojom djevojkom Aminom.

Amina je, pak, poručila kako žene ne trebaju biti hrabre, nego samo savjesne i odgovorne da smanje nasilje.

– Mnoge, velike stvari su u našim i vašim rukama – poručila je Amina.

Direktorica „Medice“ Sabiha Husić istakla je kako ove godine svoju tradicionalnu kampanju počinju na nešto drugačiji način, “zahvaljujući svjetskom ambasadoru, sportisti Amelu Tuki, koji je odlučio dati svoj doprinos“.

– Moramo dati doprinos da se smanji nasilje nad ženama i djevojčicama, jer glavna poruka i agencija Ujedinjenih nacija i jeste: Čuj i spriječi nasilje- kazala je direktorica Husić, koja je napomenula kako svako može spriječiti nasilje.

Dodala je kako je činjenica da je svaka treća žena izložena nekom obliku nasilja, a mladi su ogroman potencijal i mogu puno toga učiniti.

– Danas svijet želimo obilježiti u narandžasto i reći da ćemo spriječiti nasilje nad ženama. Bez jake žene, bez snažne žene neće biti ni jake porodice i zajednice. A mi upravo želimo jaku porodicu i jaku zajednicu – poručila je Husić, koja je dodala kako svi moraju više raditi na prevenciji.

(nezavisni.ba)