Ambasada SAD: VSTS da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika

Ambasada SAD, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u BiH, razočarana je što je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTS u osiguravanju nezavisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa, saopšteno je iz Ambasade SAD.

“Funkcionalno pravosuđe koje uživa povjerenje građana, od suštinske je važnosti za dalje kretanje BiH na putu evroatlantskih integracija. VSTS ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa BiH, kao što su imenovanja i razrješenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTS trebalo da posjeduju najviše etičke i moralne standarde”, navodi se.

Iz Ambasade ističu da iako je jučerašnja vanredna sjednica VSTS korak u pravom smjeru, jasno je da VSTS mora da ostavi po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i uradi ono što je potrebno da bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju koja pati od krize povjerenja.

“Na jučerašnjoj sjednici, VSTS zaključilo je da je odnos između Savjeta i međunarodne zajednice narušen zbog ovih, ali i drugih navoda. VSTS mora shvatiti da je izgradnja povjerenja sa građanima BiH čak puno važnija i od njegovog odnosa sa međunarodnom zajednicom”, dodaje se u saopštenju.