Alumina i RMU Banovići potpisali ugovor vrijedan 29 miliona KM

Predstavnici kompanije ”Alumina” iz Zvornika i Rudnika mrkog uglja ”Banovići” potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji za 2018. godinu vrijedan blizu 29 miliona KM.

Prema ugovoru, Rudnik ”Banovići” će tokom sljedeće godine isporučiti oko 200.000 tona uglja za potrebe rada ”Alumine”, što je za oko 30 posto više u odnosu na isporuku u 2017. godini.

Predsjednik Upravnog odbora ”Alumine” Milorad Motika, koji je potpisao ugovor o saradnji sa direktorom Rudnika mrkog uglja ”Banovići” dr. Muneverom Čergićem, istakao je da je zvornička kompanija potpisala značajan ugovor jer se njime osiguravaju potrebne količine uglja za rad energetskih postrojenja.

On je naveo da “Alumini” mnogo znači saradnja sa Rudnikom “Banovići”, jer je zvorničkoj kompaniji potrebno stabilno snabdijevanje ugljem, kao značajnim resursom u proizvodnom procesu, kako bi se, realizirali planovi i poslovni ciljevi koje ova kompanija ima u 2018. godini.

”Potpuno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Rudnikom mrkog uglja Banovići. Veoma nam je bitno da na vrijeme i po povoljnim cijenama imamo snabdijevanje ugljem čiji je naša fabrika veliki potrošač”, istakao je Motika, navodeći da fabrika u svom procesu rada koristi dva kotla na čvrsto gorivo-ugalj.

Čergić je rekao da je ”Alumina” veoma bitan potrošač za Rudnik ”Banovići” i poslije ”Elektroprivrede” BiH, najveći kupac, te naglasio da je potpisivanje ovog ugovora veoma bitno za cijelu BiH, jer se radi o domaćim resursima.

Dodao je da RMU ”Banovići” planiraju da u 2018. godinu proizvedu oko 1,75 miliona tona uglja, od čega će 12 do 13 posto ukupne godišnje proizvodnje biti namijenjeno za potrebe zvorničke ”Alumine”.

(Nezavisni.ba/Fena)