Alergije nisu bezopasne

Proljeće unosi mnoge promjene u čovjekovu svakodnevnicu, ali i samo raspoloženje. Još jedna od stvari koje donosi ovo godišnje doba su i alergije, koje se nerijetko javljaju kod djece, ali i odraslih. Tim povodom razgovarali smo sa prim.dr.med Nerminom Đulović, specijalistom školske medicine, šeficom Školskog dispanzera u Domu zdravlja Tuzla.

Alergijski rinitis je sezonski ili cjelogodišnji svrbež, kihanje, rinoreja, nazalna kongestija i ponekad konjunktivitis, uzrokovan izlaganjem peludi i ostalim alergenima. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kožnih testova. Liječi se kombinacijom antihistaminika, dekongestiva, nazalnih kortikosteroida, i kod teških, otpornih slučajeva, desenzibilizacijom.

Alergijski rinitis se može pojaviti sezonski (peludna groznica) ili može trajati cijele godine (cjelogodišnji rinitis). Najmanje 25% cjelogodišnjih rinitisa je nealergijske prirode. Alergijski rinitis i astma se često javljaju zajedno; nejasno je je li to posljedica istog alergijskog procesa (hipoteza o ujedinjenim dišnim putovima), ili je rinitis diskretni okidač za astmu.

Nealergijski oblici cjelogodišnjeg rinitisa su infektivni, vazomotorni, atrofični, hormonski, medikamentni i okusni rinitis.

Kalendarski nam uskoro stiže proljeće,  znači li to i veću vidljivost i zastupljenost alergija?

Dolaskom proljeća, javljaju se i alergije koje su jako vidljive kod djece. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u svijetu boluje od 10 – 25 % posto stanovnika. To su razni oblici alergija.

Tema našeg razgovora je alergijski rinitis? Pojasnite nam šta on konkretno predstavlja?

-Drugi naziv je sezonski ili peludna hunjavica. Definiše se kao simptomatski poremećaj nosne sluznice. Javlja se nakon dodira sa alergenima iz okoline. Pri dodiru tih alergena, nastaju upalne reakcije. Neki ljudi imaju alergijski rinitis samo u određenom razdoblju, što nazivamo sezonski alergijski rinitis ili peludna hunjavica. Drugi mogu imati u bilo koje doba godine. To je tzv nesezonski alergijski rinitis.

Šta izaziva sezonski alergijski rinitis, a šta nesezonski?

Njega izaziva pelud korova, trave i stabla, kućna prašina, perje, životinjska dlaka, plijesni… Nesezonski alergijski rinitis uzrokuju lijekovi, naporan fizički rad, velike promjene u temperaturama, zagađenje zraka, duhanski dim.

Kako se on manifestuje? Koji su to simptomi? Kako prepoznati alergijski rinitis?

To su prije svega kihanje, zapušenost nosa, curenje vodenog sekreta iz nosa, svrbež, crvenilo nosa i očiju, peckanje, suzenje očiju, kašalj, grebanje u grlu i promuklost.

Recite nam kako postavljate dijagnozu?

Dijagnozu postavljamo na osnovu anamnestičkih podataka. Dakle, tipične anamneze i alergijskih simptoma, pozitivne porodične anamneze, tipičnih alergijskih simptoma, koje sam već pomenula. Kod alergijskog testiranja, poznati su kožni prik testovi.

Koji su sve načini liječenja? Treba li hitno reagovati na primjećene alergijske simptome?

-Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a koju i i koristimo, alergijski rinitis se dijeli na blagi oblik, umjereno teški i trajno prisutni alergijski rinitis. Za blage oblike koristimo oralne  (sirupe ili tablete) u zavisnosti od doba pacijenta. Starija djeca preko 14 godina koriste tablete, dok mlađa sirupe. Lijek se uzima isključivo pred spavanje.

Za umjereno teški oblik koriste intranazalne preparate (beklometazone), dok za trajno prisutne koristimo antihistaminike i nešto manju dozu intranazalnih sprejeva.

Što se tiče djece, pojave alergijskog rinitisa, u kojem dobu se najčešće javlja?

Alergijski rinitis se javlja kod djece. Nije uobičajan kod djece do dvije godine. Simptome imamo kod djece starije od dvije godine. Najveća učestalost, alergijskog rinitisa, je kod djece u školskom uzrastu. U tome vjerovatno veliku ulogu ima stres, koji je jedan od najčešćih faktora kod bilo kojeg oboljenja, ali i alergija. Polazak djece u školu može dovesti do jednog oblika rinitisa. Kod djece se posebno treba obratiti pažnja na nuspojave. Simptomi alergijskog rinitisa mogu negativno utjecati kognitivno funkcionisanje i na uspjeh djece u školi.

U našem dispanzeru za školsku djecu, omladin i za studente, imamo inhalatorni aparat koji nam je od velike koristi i značaja, tako da se manji broj pacijenata upućuje na kliniku. Inhalatorna terapija je, možemo reći, puni pogodak za svaki oblik alergija. Pored toga, imamo i ampuliranu terapiju, koja je neophodna kod alergija školske djece.

Doktorica Đulović, na kraju našeg razgovora, istakla je veliki značaj blagovremenog reagovanja na ove alergijske simptome. Kako je važno liječiti, isto toliko je značajno reagovati na vrijeme.

M.B/Glas TK