Ako imate problem sa listanjem noktiju, prvo pronađite uzrok

Ukoliko imate problem sa listanjem noktiju to može biti posljedica brojnih svakodnevnih aktivnosti, od sportskih aktivnosti, korištenja neodgovarajuće kupke i sapuna, do nedostatka nekih enzima i vitamina. Doktori sugerišu da je promjena na noktima prvi znak da nešto morate da promijenite.

Suhi nokti

Ukoliko imate suhu kožu, to se može preslikati i na suhoću kose i noktiju. Razmislite, suha koža i nokti mogu biti posljedica pretjeranom izlaganju suncu tokom ljetnih mjeseci, ali i solariju tokom zime. Nokti i koža se hrane specifičnim enzimima i vitaminima i nije dobro naglo ih ukinuti različitim dijetama, posebno onim koje smo sami sebi odredili i dodijelili…

Agresivan manikir

Redovno korištenje nadogradnje ili trajnog gel-laka na noktima, te nakon toga nepravilan postupak uklanjanja gela i dugotrajno izlaganje noktiju acetonu mogu rezultirati uništenjem ploče nokta i dugotrajnom procesu listanja.

Neodgovarajuća dijeta

Ukoliko u svoj organizam ne unosite odgovarajuće hrajive sastojke to će se direktno vidjeti i osjetiti najprije na vašoj koži, a potom i na noktima. Nokti i koža se hrane specifičnim enzimima i vitaminima i nije dobro naglo ih ukinuti različitim dijetama, posebno onim koje smo sami sebi odredili i dodijelili.

Zdravstveno stanje

Iako je listanje noktiju gotovo uobičajeno stanje koje obično ne uzrokuje zabrinutost, postoje slučajevi kada ono može ukazivati na ozbiljnije probleme. Dobro pogledajte svoje nokte i posavjetujte se sa ljekarom.

Pravilna higijena noktiju

Ako pazite na nokte, oni će se manje lomiti. Higijena noktiju može značiti održavanje odgovarajuće normalne dužine noktiju i hidriranje uljima, kako ne bi postali krhki. Takođe, možete razmisliti i o nedjeljnom pilingu.

(Novosti.rs)