Akademici Sidran i Jahić govorili u Tuzli o bosanskom jeziku i književnosti

Tribina pod nazivom „Veče sa Sidranom i Jahićem – o bosanskom jeziku, književnosti i još ponešto o Bosni“ održana je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Učesnici tribine bili su akademici Abdulah Sidran i Dževad Jahić, te generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Emir Zlatar.

Akademici Sidran i Jahić istakli su značaj jezika i književnosti, kao temeljnih elemenata identiteta bošnjačkog naroda ali i oblikovanju jedinstvene kulturno povijesne cjeline u okviru bosanskohercegovačke književnosti i njenom značaju.

Posebno su akcentirali anticivilizacijske pokušaje zabrane bosanskog jezika od strane institucija entiteta RS, s jasnom porukom da su takvi pokušaji nemogući i potpuno beskorisni.

Zabrana i negiranje bosanskog jezika koje provodi entiet RS nisu usmjereni na sam jezik kao takav, jer je jasno da sa pozicije lingvističke nauke nije moguće „zabraniti“ jezik, već se tu radi o primitivnim intencijama usmjerenim na rušenje i negiranje historijske zemlje Bosne, države Bosne i Hercegovine, kao unikatne zemlje koja baštini različitost kao svoje bogatstvo, istakli su akademici.

Jahić je govorio o izradi višetomnog Rječnika bosanskog jezika čiji je autor, ističući značaj tog djela s naučnog, istraživačkog, kulturnog, historijskog i svakako lingvističkog i književnog značaja, navode iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.