Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Razgovori o zaštiti prava bh. radnika u Sloveniji

Na poziv Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem učestvovala je na sastanku s ciljem razmatranja mogućnosti unaprjeđenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji kao i zaštite prava radnika kod onih poslodavaca koji ista ugrožavaju.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad Republike Slovenije kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca u Republici Sloveniji.

Nakon razmjene informacija i podataka svih učesnika sastanka konstatovano je da se trebaju, kao preventivna mjera, uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi isti trebali prije samog odlaska na rad u Republiku Sloveniju da se informiraju oko svih bitnih detalja u vezi prava radnika po osnovu zasnivanja odnosa i boravka u Republici Sloveniji, a koje mogu da dobiju u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Također je konstatovano da se kandidati, koji namjeravaju da se putem Sporazuma zaposle u Republici Sloveniji, obavezno jave u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili uputstva na koje stvari da obrate pažnju prilikom zapošljavanja u Sloveniji, navodi se u saopćenju Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

”Mi imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije za rad i zapošljavanje BiH, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji. Istina sa pojačanim angažmanom Agencije na zaštiti prava radnika u Sloveniji, te zahvaljujući medijskom praćenju navedene teme, mi u posljednih pola godine imamo povećan broj kandidata koji koriste informacije dobijene u Agenciji. Taj nivo povjerenja želimo da unaprijedimo, te da još većem broju kandidata budemo svakodnevno na usluzi”, rekao je Bandić.

Kaže da je bitno da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenačkom sindikatu za pomoć, te da znaju da se za sva pitanja mogu obratiti i Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije te da će im pomoć biti pružena, zatim da prije odlaska u Sloveniju provjere u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH o kakvom se poslodavcu radi, te da se upoznaju sa uslovima rada u Sloveniji.