Advokat: Maradona se udario u glavu sedam dana prije smrti

Bivši argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona pao je i udario se u glavu sedam dana prije nego što je preminuo od posljedica srčanog udara, izjavio je Rodolfo Bake, advokat medicinske sestre Dahijane Gizele Madrid, koja je svjedok u istrazi o smrti fudbalske legende.

On je za televiziju TN rekao da je Maradona u srijedu, 17. novembra, pao i udario se u glavu, a da nakon toga nije podvrgnut skeniranju magnetnom rezonancom ili kompjuterskoj tomografiji.

Advokat ističe da povreda nije bila teža, ali napominje da je Maradona prije incidenta išao na operaciju mozga i da nije pregledan nakon pada.

Prema riječima Bakea, Maradona je imao ubrzan rad srca i još neke probleme na koje niko nije obratio pažnju, prenio je “Sputnjik”.

“Maradona je imao 115 otkucaja srca u minutu, a uoči smrti 109. Svi znamo da pacijent sa srčanim problemima ne smije imati rad srca brži od 80 otkucaja u minutu. Maradona je skretao pažnju da postoje problemi s njegovim srcem, ali nisu mi prepisani lijekovi”, naglasio je Bake.

Bake je rekao i to da su srčani problemi Maradone ignorisani i da bi Argentinac vjerovatno bio živ da je bio smješten u nekoj luksuznoj klinici, umjesto u svojoj kući.

“Ljekar je najodgovorniji, a zatim i porodica”, dodao je Bake.

Tužilaštvo u Buenos Ajresu pokrenulo je istragu o smrti Maradone, koji je preminuo u srijedu, 25. novembra.