Održana još jedna edukacija na temu kontrole kvalitete i prerade prehrambenih proizvoda
Jučer je održana još jedna u nizu, edukativna radionica na temu kontrole kvalitete i prerade prehrambenih proizvoda za žene sa područja grada Gračanica.
Prisutnima su objašnjeni postupci postupci proizvodnje hrane, uzimajući u obzir procesne parametre kao što su vrijeme i temperatura kuhanja, zamrzavanja, hlađenja, blanširanja, sušenja itd.
U okviru ove edukacije, obrađivali su se konkretni primjeri proizvodnje pojedinih namirnica biljnog i animalnog porijekla uz poseban naglasak na hemijske opasnosti koje mogu nastati kao nusprodukti dugotrajnog kuhanja i termičke obrade kod visokih temperatura kao što je akril-amid, procesi koji dovode do oksidacije ulja tj. nastajanja peroksida i sl.
Finansijsku podršku, kao i do sada, obezbijedila je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, a edukaciju je sproveo profesor Husejin Keran sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli i Udruženje za razvoj Nerda.