RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar

Predjelo: Salata od tunjevine, riže i paradajza

Sastojci: limenka tunjevine, šoljica riže, 5 kašika maslinova ulja, 2 kašike octa, sok pola limuna, 200 g zelenih maslina, sol, papar, 10 cherry-paradajza, mala limenka kukuruza, sol.

Priprema: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s limunovim sokom, posolite i pobiberite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim paradajzom i listićima bosiljka.

Glavno jelo: Piletina sa šampinjonima

Sastojci: 400 g pilećeg filea, 1 kašika gustina, 200 g šampinjona, 50 ml ulja, 1 čehno bijelog luka, 1 kašičica nasjeckanog đumbira, 1 kašičica vegete, pola kašičice soli.

Priprema: Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s gustinom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće. Na vrućem ulju popecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani bijeli luk, đumbir, vegetu, so i sve dobro promiješajte.

Desert – šampita

Sastojci:

10 jaja
5 kašika brašna
1 kg šećera

Priprema:

Odvojiti žumanca od bjelanaca.

Umutiti žumanca sa 2 kašike šećera i dodati 5 kašika brašna.

Staviti da se peče 30 minuta na 180 stepeni (pleh prethodno pouljiti i posuti brašnom).

Pečenu koru pustiti da se ohladi.

Bjelanca umutiti sa 2 kašike šećera tako gusto da se ne može izručiti iz posude.

1 kg šećera pokriti vodom da bude samo malo iznad šećera te pustiti da se kuha agda.

Kad je agda gotova, a mora biti gusta gotovo kao med tada je ulijevamo polako u bjelanca i ujedno miksamo masu koja raste od dodane agde.

Pustiti da se ohladi, preliti preko kora i ukrasiti po želji (komadići čokolade ,kakao, mrvice