9.Oktobar se obilježava kao Svjetski dan pošte

Pošte širom svijeta raznim aktivnostima svake godine obilježavaju svoj dan, 9. oktobar.

  1. oktobar, kao sredstvo obilježavanja godišnjice stvaranja Svjetske poštanske unije (UPU) 1874. godine, proglašen je Svjetskim danom pošte na Svjetskom poštanskom kongresu u Tokiju 1969. godine.

Svrha Svjetskog dana pošte jeste osvijestiti ulogu pošte u svakodnevnom životu, kao i njen doprinos globalnom društvenom i ekonomskom razvoju.

Ovaj veliki i za čitav svijet izuzetno značajan događaj obilježava se na svjetskom nivou svake godine. Ove godine, Svjetski dan pošte prvi put se slavi virtuelno.

Bosna i Hercegovina je ravnopravna članica među ukupno 192 države članice Svjetske poštanske unije koja dugi niz godina putem javnih poštanskih operatera, ali i drugih licenciranih poštanskih operatera, uspješno posluje na međunarodnom tržištu poštanskih usluga.

Ovaj dan obilježit će i BH Pošta koja će prigodnim druženjem sa građanima u Sarajevu pružiti priliku da se upoznaju sa uslugama i servisima BH Pošte.

Također, BH Pošta je edukativnim aktivnostima kroz projekt “Dani otvorenih vrata“ približila poštansku tehnologiju školarcima u gradovima širom FBiH, interakcijom s korisnicima kroz afirmaciju pismonosnih, usluga brze pošte BHPostExpress i drugih usluga, te centralnom manifestacijom u sarajevskom SCC-u.