74 godine Narodnog pozorišta Tuzla

Danas je svečan dan u Narodnom pozorištu Tuzla. Godine 1947. osnovano je kulturno-umjetničko društvo “Mitar Trifunović – Učo”, a od samog početka rada društva aktivna je bila i dramska sekcija. Veliki uspjesi koje je ostvarila „Učina“ dramska sekcija utjecali su na odluku uprave Društva da se 2. marta 1948. godine molbom obrati Izvršnom odboru Gradskog narodnog odbora u Tuzli, u kojoj je zatražena dozvola za osnivanje Narodnog pozorišta u Tuzli. Molba je, razložno, pozitivno riješena. Novoosnovano pozorište privremeno je smješteno u Robnu kuću „Granap“, gdje je ranije bio bioskop „Koloseum“.

Pozorište je otvoreno 30. marta 1949. godine.

Prva svečana premijera bila je komedija „Običan čovjek“, autora Branislava Nušića i u režiji Ahmeda Muratbegovića. Predstava je 12 puta izvođena u Tuzli i 21 put na gostovanjima, a vidjelo ju je više od 12 000 gledalaca.

Od tada do danas, Narodno pozorište Tuzla je produciralo 499 predstava, a narednog mjeseca će doživjeti i svoju jubilarnu 500. premijeru – “Macbett”, autora Eugenea Ionescoa i u režiji Davida Alića.