600.000 KM za zbrinjavanje najugroženijih pripadnika boračke populacije

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava za najugroženije pripadnike boračke populacije Vlada Tuzlanskog kantona je realizirala još jedan socijalni projekat i pokazala je svoju socijalnu osjetljivost. Radi se o oko 600.000 KM koje je Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, na osnovu javnog poziva, dodijelilo za 226 porodica šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca čiji su uslovi života uistinu teški.

„Kroz ovaj projekat nastojali smo omogućiti da i ovi ljudi, koji žive u zaista teškim uslovima, koji još uvijek nemaju građevinske dozvole i slične „papirološke” predispozicije, mogu dobiti sredstva neophodna za adaptaciju svojih stambenih objekata”, rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.
Komisija Ministarstva za boračka pitanja je obišla sve današnje dobitnike sredstava i uz formalnu napravila i opsežnu foto – dokumentaciju za svakog aplikanta. S tim u vezi, ministar Skopljak je pozvao sve dobitnike da sredstva namjenski utroše, jer će komisija ponovno obići dobitnike sredstava i izvršiti uvid u namjensko trošenje sredstava. „Vjerujem da su svi ovogodišnji dobitnici čestiti ljudi i da će sredstva utrošiti upravo u one svrhe za što su ona i odobrena. U protivnom, u slučaju nenamjenskog utroška odobrenih sredstava, Ministarstvo će biti prinuđeno putem suda tražiti povrat odobrenih sredstava” rekao je ministar Skopljak, te izrazio očekivanje da do takvih situacija neće doći.
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je istakao da je Vlada ove godine za podršku boračkoj populaciji izdvojila oko 7,5 miliona KM. „To je dokaz da mi itekako brinemo o svima vama, koji ste, onda kad je bilo najteže, bili na braniku Bosne i Hercegovine. Osim ovog projekta mi smo milion KM izdvojili za stipendiranje 1.765 učenika i studenata. Sa iznosom od 500.000 KM Vlada finansira volonterski staž za 165 volontera sa visokom stručnom spremom. Ministarstvo je izdvojilo i više od 3 miliona KM za obaveznu zdravstvenu zaštitu, proteze i banjsko liječenje ratnih vojnih invalida, kao i oko 100.000 za spomenike i nišane poginulim braniteljima. Za projekat zapošljavanja i samozapošljavanja boraca Vlada je izdvojila oko 500.000KM, 164.000 KM za dobitnike najvećih ratnih priznanja, 700.000 KM za jednokratne pomoći braniteljima, kao i 500.000 KM za pomoć u slučaju smrti branitelja”, rekao je premijer Gutić te dodao da sve ovo ipak nije dovoljno, ali da borci i boračke populacije ostaju i bit će uvijek u fokusu rada ove Vlade.

(Nezavisni.ba)