Vaskršnje radionice za djecu

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli sa svojom dječjom sekcijom „Jutra plavog sljeza“ tradicionalno organizuje radionice pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Najveću radost djeci donosi bojenje i šaranje jaja.

Šaranje jaja smatra se kao sveta radnja i pristupa joj se s pobožnošću i čistoćom, čemu doprinosi i korišćenje voska, koji se smatra kao nešto čisto i sveto, pa i sama pčela se smatra svetom i čistom. Vosak se u narodu naročito poštuje, te se smatra grehota zgaziti ga ili držati na prljavom mjestu. Jaje je simbol obnavljanja, plodnosti, simbol života, a ljuska predstavlja Hristov grob iz kojega je ustao.  Prvo obojeno, crveno jaje, naziva se „čuvarkuća“, „čuvarak“, „strašnik“, „stražar“, zavisno od kraja.

Na radionicama djeca škole srpskog jezika „Jutra plavog sljeza“ oslikavala su i bojila jaja, osmišljavala ukrase, slušala o prazniku, načinu proslavljanja, tradiciji vezanoj za proslavljanje ovog praznika, zanimljivostima, pjevala  stihove Jovana Jovanovića Zmaja, crtala… Od njihovih crteža nastale su čestitke, reprodukcije dječjih crteža nastalih na radionicama, koje su štampane za praznik. Radionice svake godine donose neku zanimljivost što ih razlikuje jednu od drugih.

Ove godine učili su da pjevaju Zmajeve stihove „Vaskrs zove na jutrenje“, odajući počast velikom pjesniku za djecu čijih 190 godina od rođenja će obilježiti polovinom maja, na svoj rođendan, uz lutkarsku predstavu i predstavljanje knjige o Zmaju.

Organizovan je i konkurs „U susret Prazniku nad praznicima“. Na poziv da zajedno učestvuju u radosti Vaskrsa odazvali su se učenici i mentori osnovnih i dopunskih škola iz Slovenije, Grčke, Francuske, Makedonije, Njemačke, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, kojima su dodijeljene diplome i zahvalnice. NJegovanje tradicije i običaja, smisla i značenja Vaskrsa, jezika i pisma, podsticanje kreativnosti, zajedništva, je veoma važno za očuvanje identiteta naroda.