28. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma: Kontinuitet i razmatranje revizije

Danas se obilježava 28. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu potpisali tadašnji predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije – Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević. Ovaj sporazum označio je kraj rata u Bosni i Hercegovini i postavljanje temelja za mirnu koegzistenciju.

Dejtonski mirovni sporazum, prethodno parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejtonu, rezultat je tronedeljnih pregovora uz posredovanje tadašnjeg državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Vorena Kristofera. Ovim dokumentom Bosna i Hercegovina je uspostavila ustavnopravni kontinuitet, organizovana u dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će međusobne odnose regulisati u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija, Završnim helsinškim aktom i drugim dokumentima OSCE-a. Također, dogovoreno je poštovanje suvereniteta i rješavanje nesuglasica isključivo mirnim putem.

Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević, ključni akteri Dejtonskog sporazuma, preminuli su 1999., 2003. i 2006. godine, redom. Ričard Holbruk, američki diplomata i tvorac sporazuma, preminuo je 2010. godine.

Iako je sporazum značajno doprinio okončanju rata, posljednjih dvadeset godina traje rasprava o njegovoj reviziji, potaknuta izazovima u funkcionisanju državnih institucija i političkog sistema u Bosni i Hercegovini