26. godišnjica kobnog leta za Srebrenicu i stradanja pilota i tuzlanskih ljekara

Danas se navršava 26 godina od kobnog pada helikoptera i stradanja pilota, ljekara i drugih članova posade, koji su bili na putu ka Srebrenici, događaja nakon kojeg se naslućivao kraj enklava Srebrenica i Žepa, što se ubrzo i desilo.

U večernjim satima 7. maja 1995. godine sa heliodroma Višća kod Živinica helikopter, u kojem se nalazilo 19 putnika i 3 člana posade, poletio je za Žepu. Za Srebrenicu su putovala četiri ljekara iz Tuzle, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović i dr. Dževad Džananović. Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževad Brgulja, sa grupom boraca. Međutim, helikopter je pao u blizini mjesta gdje je trebao sletjeti.

Poginulo je 12 članova posade, među kojima su piloti Džemal Malkić i Enver Čokić, letač tehničar Izet Džambić, ljekari dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković i dr. Husein Halilović. Život su izgubili i putnici Nurudin Mustafić, Hasan Homarac, Avdo Mirvić, Selman Karić, Sabrija Ćesko i Hasiba Salihović. Teže i lakše su povrijeđeni ostali putnici: Ramiz Bećirović, Ejub Golić, Hamed Malić, Mehmed Malić, Samir Karić, dr. Dževad Džananović, Dževad Džebo, Ramo Čardaković, Numo Krluč i jednogodišnji Emir Salihović. Nakon pada ovog helikoptera, obustavljen je vazdušni most za Žepu i Srebrenicu, a to se kasnije odrazilo na sudbinu istočnih enklava. Na olupinama helikoptera nisu pronađeni tragovi koji bi ukazali na to da je helikopter srušen vatrenim oružjem. U izvještaju stoji da je uzrok pada helikoptera neutvrđen.