25 godina od prve kardiohirurške operacije u BiH

Prije 25 godina, 18. septembra 1998.godine, urađena je prva kardiohirurška operacija u Bosni i Hercegovini. Operacija koja se uobičajeno naziva “operacija na otvorenom srcu” urađena je je u tadašnjoj Klinici za kardiovaskularne bolesti JZU UKC Tuzla.

Bio je to plod višegodišnjeg truda, priprema i usavršanja velikog broja zdravstvenih radnika različitih profila na čelu sa prof.dr Jacobom Bergslandom i prof.dr Emirom Kabilom. O značaju te operacije za dalji razvoj zdravstva u Tuzli i BiH, sa posebnim osvrtom na bolesti srca, govorio je prof. dr. Emir Mujanović, predsjednik radne grupe za kardiohirurgiju Udruženja kardiologa BiH, šef Odjela za kardiohirurgiju Medical Institute Bayer iz Tuzle i Medicinski direktor navedene zdravstvene ustanove, koja je u svom portfoliju ima akcenat na kardiohirurškom liječenju pacijenata.

-Priča o kardiohirurgiji u Tuzli odigrala se zahvaljujući i nekim sretnim okolnostima. U jeku ratnih dešavanja, 1994. godine, u neposrednoj blizini Tuzle, je stacionirana internacionalna bolnica u kojoj je radio Prof. Bergsland, veliki prijatelj Bosne i Bosanaca, koji nas je “zarazio” idejom kardiohirugije. Bila je to pomalo suluda ideja s obzirom na ratno vrijeme kada se ova priča odvijala. Nedugo nakon toga dolazi do povezivanja sa bolnicom u Buffalu (SAD) i edukacijom velikog broja zdravstvenih radnika različitih profila. Kao rezultat svega toga 1997. godine je urađena prva kateterizacija srca, a 1998. godine prva operacija na otvorenom srcu. Velika većina članova tog tima je već u zasluženoj mirovini ili rade u drugim kardiohirurškim centrima“, kazao je Prof. dr. Emir Mujanović, jedan od još aktivnih članova tima koji je uradio tu prvu operaciju.

Prema njegovim riječima, prva kardiohirurška operacija u Tuzli te 1998. godine značila je i razvitak kardiohirugije u BiH, a pacijentima je pružila uspješan tretman kardiovaskularnih bolesti u svojoj zemlji, bez odlazaka u velike zdravstvene centre kako je to do tada bila praksa.

-Naša zemlja ima izuzetno visoku zastupljenost kardiovaskularnih oboljenja koju prati i visok stepen mortaliteta. Sa razvojem bh. kardiohirurgije drastično se smanjio i odliv finansijskih sredstava koje je naša zemlja izdvajala za tretman ovih pacijenta u inostranstvu. Istovremeno, kardiohirugija potiče razvoj drugi grana medicine – kao što je interventna kardiologija bez koje ona ne može ni postojati, kao i drugih komplementarnih grana medicine. Godine koje su potom uslijedile dovele su do burnog razvoja kardiohirugije, osnivanja više centara za kardiohirurgiju te ih je trenutno šest u našoj zemlji, a veliki broj zdravstvenih radnika se bavi ovom i srodnim disciplinama“, ističe Prof. Mujanović.

Za savremenu medicinu uspjeh tuzlanskih ljekara je mnogo manji nego što je on značio i još uvijek znači za domaće zdravstvo. Govorimo o velikom broju spašenih života, ljekara koji su dali nadu oboljelima da se mogu liječiti u svojoj zemlji podjednako kvalitetno kao i bilo gdje drugo i ujedno je taj uspjeh trasirao puteve za dalje usavršavanje i napredovanje domaće medicine.

Jedan od trenutno najizraženijih problema je nedovoljno ulaganje u napredne procedure kao što su TAVI ili transkateterska zamjena aortnog srčanog zaliska ili rješavanje aneurizmi grudnog ili abdominalnog dijela aorte stent procedurama. Te procedure su već dugi niz godina etablirane u zemljama okruženja i svijeta, pacijentima omogućavaju manje invazivan tretman,  i to su samo neke od procedura koje bi se trebale što hitnije implementirati i u BiH.

Drugi vrlo važan problem koji egzistira već dugi niz godina je problem transplantacije srce. Iako je BiH za ovih 25 godina imala većinu preduslova za izvođenja ovih operacija, prije svega kadrovskih, zbog nekih ograničenja, nedostatka volje ili nezainteresovanosti nadležnih institucija ovaj vid tretmana još uvijek nije moguć u našoj zemlji te se pacijenti šalju u inostranstvo ili, na žalost, uopšte ne dožive da budu transplantirani. Vjerujemo da ćemo u naredne uspjehe domaće kardiohirurgije upisati i ovaj vid operativnih zahvata kao nešto što radimo unutar svoje zemlje i sa vlastitim kadrom.

(tuzlarije.net)