22. Međunarodni sajm privrede i turizma u Mostaru: Turistička zajednica grada Tuzla predstavila turističku ponudu i potencijale grada

Na 22. Međunarodnom sajmu privrede i turizma u Mostaru Turistička zajednica grada Tuzla predstavila je turističku ponudu i potencijale grada.

Prema riječima direktora Turističke zajednice Grada Tuzla Edina Jahića, turistički potencijal Tuzle izazvali su veliko  interesovanje posjetitelja sajma. ”Tuzla je jedna od najboljih  turistička destinacija u BiH obzirom na Panonska jezera koja su fenomen koji samo mi imamo. Bilo nam je važno da na najbolji mogući način prezentiramo naše turističke potencijale, Panonska jazera, naše bogato  kulturno-historijsko naslijeđe, smještajne kapacitete, gastronomiju˝, kazao je Jahić.

Podsjećamo, Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. U 15 godine kompleks Panonike posjetilo je više od 3,7  miliona turista. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej, „Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.