20. februar – Svjetski dan socijalne pravde

Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde budući da se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Bosna i Hercegovina je po Ustavnom određenju socijalna država pa smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala, te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života. Nažalost, društvo u kojem trenutno živimo i radimo je daleko od postulata socijalne pravde. U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svakodnevno doživljavaju nepravdu kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu. Društvo je duboko raslojeno na mali broj prebogatih među kojima je dosta onih koji su na sumnjiv način došli do bogatstva, nerijetko preko leđa radnika i većinu onih koji svakog mjeseca gledaju kako da podmire i najosnovnije životne potrebe. Vrijeme je da se to promijeni.

Svjetski dan socijalne pravde prilika je da ponovo naglasimo značaj izgradnje odnosa koji izražava stalnu brigu o socijalno ugroženima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva. Zato vrijeme koje je pred nama moramo usmjeriti prema odgovornosti za društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu, za društvo socijalne pravde i jednakosti.