Hemofarm će proizvoditi Sinopharm vakcine

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine “Sinopharm” stigla je u Beograd, a do oktobra će Hemofarm proizvoditi vakcinu za proces testiranja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je naglasio da će se u Srbiji proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, te dodao da su eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namijenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak i za izvoz u region“,  rekao je Lončar.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dvije zemlje dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu, te podsjetila da je Srbija, takođe prva u Evropi počela i sa primjenom te vakcine.

Kina je jedna od najuspješnijih zemalja u suzbijanju virusa, a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dvije milijarde doza vakcina, istovremeno je Kina ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija”, poručila je Čen.