BKC Tuzla Bijenale minijature pozicionira na međunarodnu mapu izložbi

BKC Tuzla Bijenale minijature pozicionira na međunarodnu mapu izložbi

Bosanski kulturni centar (BKC) Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koje će biti održano od 20. oktobra do 20. novembra.

BKS TK zvanično je počeo aktivnosti na organizaciji sastankom Organizacionog odbora na kojem su usaglašeni prijedlozi novina u manifestaciji, a koji će u formi Pravilnika o radu 11. Bijenala minijature BiH biti proslijeđeni Upravnom odboru JU BKC TK na konačno usvajanje, saopćeno je iz BKC-a TK.

Najvažnije predložene izmjene u odnosu na dosadašnjih deset manifestacija su njeno pozicioniranje na međunarodnu mapu sličnih izložbi u svijetu kroz otvaranje prostora za ravnopravno učešće umjetnika koji dolaze van granica Bosne i Hercegovine.

U saopćenju se navodi da su organizatori planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Predviđena je i internacionalizacija komisija za selekciju i žiriranje radova, uvođenje novčanih nagrada za odabrane autore u pet takmičarskih kategorija, formiranje fundusa Bijenala i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i Grand prix Bijenala, bit će objavljen u aprilu, saopćeno je iz BKC-a TK.

Sjednici organizacionog odbora su prisustvovali direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, akademik Enver Mandžić, jedan od idejnih tvoraca manifestacije i dugogodišnji direktor Bijenala minijature BiH, profesor umjetnosti Hari Ejubović, koji je na čelu tima za organizaciju te manifestacije, te stručni saradnici u JU BKC TK Tuzla Banjamin Bajrektarević, Hazim Mujčinović, Nedim Ćudić i Emir Bajić, stručni saradnici u JU BKC TK Tuzla, saopćeno je.