RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar
Za iftar predlažemo:
Predjelo:Juneći gulaš sa krompirom
Sastojci:
700 gr junećeg mesa bez kostiju
500 gr crvenog luka
2 kašike crvene, mljevene paprike
700 gr krompira
1 kašika suhog začina
1 kašičica soli
1 lovorov list
malo sušenog peršuna
Priprema:
Očistiti crveni luk pa ga sitno isjeckati ili samljeti.
Dodati mu vode, suhi začin i staviti na vatru.
Kada provri prodinstati 10 minuta a za to vrijeme isjeći meso na kockice.
Luku dodati meso, naliti vode da bude vode iznad mesa 2 cm, poklopiti tako da može para da izlazi napolje i ostaviti da se kuva 2h uz povremeno mješanje i dodavanje vruće vode.
Vruću vodu dodajemo da se proces kuhanja ravnomerno nastavlja jer hladnom vodom hladimo jelo i kuhanje prekidamo.
Kada je junetina omekanila i skoro je gotova dodajemo krompir koji smo očistili i isjekli na krupne komade.
Nalijemo vode još da bude preko krompira. U toku kuvanja dodajte lovorov list pa kada budete krompir dodavali izvadite ga.
Crvenu, mljevenu papriku dodajte bilo kad dok se meso kuha.
Gulaš je gotov kada su se i meso i krompir skuhali, a krompir je pustio skrob u čorbu i dodatno je zgusnuo.
Količinu čorbe regulišete dodavanjem vode, zavisno da li volite gušće ili redje.
Poslužite toplo uz salatu.
Glavno jelo: Burek
SASTOJCI:
1/2 kg mekog brašna
3 dcl mlake vode
1/2 dcl ulja
malo soli
60 dkg mljevenog mesa
manja glavica crvenog luka
sol, papar, vegeta
PRIPREMA:
Vrijeme pripreme: 60 min
- od brašna, mlake vode, ulja i soli umijesite tijesto.
- mijesite ga na pobrašnjenoj podlozi tako dugo dok ne postane glatko i prestane se lijepiti.
- podijelite na tri dijela i svaki malo razvaljajte, namažite uljem i stavite na krpu.
- neka stoji 20-30 min.
- za to vrijeme pripremite meso.
- luk sitno nasjeckajte i zajedno sa začinima dodajte u meso (možete staviti i malo sode-bikarbone), podijelite masu na tri dijela.
- stolnjak stavite na kuhinjski stol i jadan dio tijesta stavite na sredinu i razvlačite lagano od sredine.
- kada ste dobili prozirno tijesto s jedne i druge strane stavljajte meso u manjim komadićima i malo pouljite.
- stolnjakom s jedne strane zarolajte do sredine pa tako i s druge strane.
- prorežite kroz sredinu tako da dobijete dvije odvojene “kobasice”.
- zamotajte svaku posebno i dobili ste burek.
- namažite tepsiju uljem složite bureke i pecite na 180 c 30 min.
- kada su gotovi treba ih malo poprskati sa vodom koju ste prethodno zakuhali sa malo soli.
- poklopite ih na 10-ak minuta da smekšaju.
Desert:Domaći rahatluk
Sastojci:
750 gr secera
350 ml vode
125 gr rastvorenog gustina(jestivi skrob)
1 limun
ulje za podmazivanje pleha
300 gr secera u prahu
Priprema:
Preliti secer vodom i kuhati gust sirup, pa dodati skrob (predhodno rastvoren u 1.casi hladne vode, pazljivo da ne bude grudvica),i kuhati uz obavezno mijesanje-dok ne pocne da se ‘’odvaja’’ od serpe.
Izruciti masu u uljem podmazan pleh.
Kad se ohladi sjeci kocke i svaku uvaljati u prah-secer.