Poljska planira izgraditi aerodrom veći i od londonskog Heathrowa

Poljska planira izgraditi aerodrom veći i od londonskog Heathrowa

Poljsko selo Baranow je malo mjesto u kojem osim jedne prodavnice, škole “Papa Ivan Pavao II” i crkve drugih sadržaja nema.

Upravo ovo mjesto trebalo bi postati avionska prijestolnica jer se u njemu planira izgradnja aerodroma većeg od londonskog Heathrowa.

Izvršni direktor aviokompanije LOT Polish Airlines SA Rafal Milczarski kazao je kako je kompaniji i zemlji potrebna moderan aerodrom koji će služiti varšavai 40 kilometara istočno. Milczarski misli da bi upravo Baranow, mjesto farmi okruženih cvjetnim poljima, moglo imati terminale, hangare i piste.

Projekat je vrijedan 19 milijardi dolara jer uključuje i željezničku prugu i autoputeve koji će povezivati ovo mjesto s gradovima. Aerodrom bi imao kapacitet od 45 miliona putnika godišnje.

“Centralnoj Evropi treba adekvatan aerodrom. Bit ćemo dio te priče”, rekao je Milczarski.

Novi aerodrom bi bio udaljen 15 minuta vožnje vozom od centralne stanice u Varšavi i ključni je dio plana utrostručavanju broja putnika, te pružanja usluga Aziji i Americi.

Izgradnja će početi 2021. godine nakon što bude izvršena eksproprijacija zemljišta u Baranowu i okolnim mjestima, a prvi letovi se očekuju već 2027. godine. U sljedećoj fazi planirano je da povećaju broj terminala s ciljem povećanja broja putnika na 100 miliona godišnje, što je više nego što može primiti Heathrow u Londonu.

Milczarski je rekao kako se ekonomski rast uvećava iz godine u godinu za 3,3 posto, te regija postaje sve bogatija, zbog čega treba i pokazati svoju moć.
“Ovo je najveći projekat u historiji Poljske. Aerodrom može biti izlaz EU ka istoku”, kazao je zamjenik ministra infrastrukture Mikolaj Wild.

LOT je u ovoj godini imao devet miliona putnika i 19. je po veličini aviokompanija u Evropi. Ima najbolje avione i mnogi smatraju da upravo oni mogu iznijeti ovaj projekat do kraja.

(Klix)