Najava Osmomartovskog marša ˝Solidarno˝

Pozivamo sve građane i građanke, sve žene, djevojke, majke, kćerke, sestre, drugarice i koleginice, muškarce i momke da nam se pridruže 8. Marta na Osmomartovskom maršu “SOLIDARNO!” koji počinje u 16:00 sati na Trgu Slobode u Tuzli.

U BiH 51% stanovništva čine žene koje se između sebe natječu za njima dostupnih 10% do 20% izvršnih pozicija u politici i privredi, što znači da 49% stanovništva muškaraca, zauzima 80% do 90% vladajućih pozicija i samim time imaju više prostora da podrže jedni druge. Pozivamo vas da podržite jedna drugu.

Žene su najveće žrtve ali ujedno i najveće braniteljice patrijarhata, zahvaljujući transgeneracijskom prenosu straha koji ih uči održavanju statusa quo u svrhu preživljavanja, te ih uči da su žene koje se ističu, zahtjevaju svoja prava i koje ne žive život po tradicionalnim pravilima opasne po život i opstanak zajednice. Pozivamo vas da podržite žene koje odbacuju pravila.

Pozivamo vas da odbacite patrijarhat, internaliziranu mizoginiju i da stanete uz žene koje su kao vi ili potpuno drugačije od vas.

Mi: žene, radnice, majke, sestre, supruge, kolegice, partnerice, studentice, porodilje, političarke, penzionerke, Romkinje, domaćice, LBTI žene, žene sa invaliditetom, vjernice, ateistice na današnji Dan žena stojimo zajedno, uz poštovanje i prepoznavanje svih naših različitosti i zahtijevamo:

Da prava svih nas ne budu mrtvo slovo na papiru.
Zahtijevamo poštivanje brojnih međunarodnih konvencija (Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije, Istanbulska konvencija, Pekinška deklaracija, Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom) i usvojenih zakona (Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o zabrani diskriminacije, zakona o zaštiti od nasilja u porodici) koje su mrtvo slovo na papiru. Sve mi se suočavamo svakim danom sa sve većim isključivanjem u procesu donošenja odluka. U naše ime se donose zakoni koji se ne provode i ne doprinose prosperitetu, napretku i boljitku života.
Zahtjievamo žene u Ustavu, politici i na rukovodećim mjestima.
Zahtijevamo obezbjeđenje jednakih mogućnosti i dostojanstven život bez nasilja za sve.
Zahtijevamo ukidanje diskriminacije nad ženama i prepoznavanje različitih potreba žena.
Zahtijevamo ukidanje višestruke diskrimincije koju doživljavaju žene sa sela, žene sa invaliditetom, Romkinje, LBTI žene, samohrane roditeljke….
Zahtijevamo iste mogućnosti za dobijanje posla, dostojanstven rad i jednaku platu.
Zahtijevamo život u kojem žene ne dobijaju otkaz radi trudnoće.
Zahtijevamo jednake porodiljske naknade.
Zahtijevamo da se ubistva žena ne nazivaju tragičnim završetkom ljubavne priče nego femicidom.
Zahtijevamo ravnopravno mjesto u političkim strankama, izborima i funkcijama.
Zahtijevamo da se prepozna važnost uloge zene u kulturi sjecanja; imenovanjem ulica sa ženskim predznakom, obilježavanjem 8. decembra kao dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.
Zahtijevamo da naša prava prestanu biti mrtvo slovo na papiru.

Organizatori/ce: Amica Educa, Bolja budućnost, HO Horizonti, Ženska vizija, Viva Žene, TOC (Tuzlanski otvoreni centar), Islamic Relief, UG Lotos, Revolt, Vijeće za rodnu ravnopravnost – Univerzitet u Tuzli.

Podržavamo kolegice iz Oštre Nule iz Banja Luke i Osmomartovski marš “Nismo jeftina radna snaga!” koji počinje u 12.15 sati ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, te se završava na Trgu Krajine.