Najava obilježavanja ˝Sjećanja na stradanje Roma tokom Holokausta – Samudaripen˝

Udruženje “Kulturni centar Roma” Tuzla u saradnji sa Udruženjem Roma “Euro Rom” uz finansijsku podršku Evropske unije i Vijeća Evrope, te Grada Tuzla, organizuje manifestaciju povodom obilježavanja “Sjećanja na stradanje Roma tokom Holokausta – Samudaripen” dana 01.08.2023. godine (utorak) koja će se održati u javnoj ustanovi „Centar za kulturu” Tuzla, Kamerna scena Doma mladih sa početkom u 11:00 sati (Ulica Dragiše Trifkovića br.2).

U okviru manifestacije planiran je okrugli sto/predavanje i izložba slika stradanja Roma tokom drugog Svjetskog rata.

Vijeće Evrope je na inicijativu brojnih romskih organizacija, proglasilo 2. avgust Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu / Samudaripen, koji se obilježava širom Evrope. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se 2. avgusta kao dan sjećanja na ubijene Rome u koncentracionom logoru Auschwitz, te posljednje kobne noći kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2.897 Roma. Tog dana se uspomenama i komemoracijama obilježava stradanje Roma tokom Drugog svjetskog rata širom Evrope.

Predavač na okruglom stolu će biti uvaženi Dr. Dragoljub Acković.

Dr. Dragoljub Acković po struci je etnolog, politikolog, književnik i doktor romoloških nauka. Autor je nekoliko stotina tekstova i dvadesetak knjiga koje govore o romskoj problematici. Puno aktivnosti i rada je iza dr. Ackovića, ali ono što je ključno i povezljivo za temu „Holokasut – Samudaripen” je to da je dr.Acković član Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, predsjednik je fonda za istraživanje genocida, također je i osnivač Muzeja romske kulture u Beogradu, i još puno toga. Dr. Acković radi na temu genocida, kao i proučavanje života i običaja Roma i o mnogim drugim temama vezano za romsku populaciju.

Larisa Čorbić