Ideja za iftarski desert: kuglof sa borovnicama
Sastojci:
5 jaja
180 g šećera
120 ml jogurta
100 ml ulja
1 vanilin šećer
200 g brašna
korica limuna
pola praška za pecivo
200 g borovnica uvaljanih u skrob
Glazura:
2 kašike šećera u prahu
sok pola limuna
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu. Žumanca mutite sa šećerom, jogurtom, uljem, vanilinšećerom, korom limuna, brašnom i praškom za pecivo. U dobijenu smjesu laganim pokretima umiješajte umućena bjelanca. Borovnice uvaljajte u skrob kako ne bi pale na dno kalupa tokom pečenja. Dodajte ih dobijenoj smjesi, koju ćete izliti u margarinom premazan i brašnom posut kalup za kuglof. Pecite na 180 stepeni, između 30 i 40 minuta. Ostavite kuglof da se ohladi te ga prelijte glazurom koju ste dobili od šećera u prahu i soka od limuna.