U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli su otvoreni 5.“Dani audio-vizuelnog naslijeđa umjetnosti“

U velikoj Sali BKC-a koja je bila prepuna od prisutnih svečano je otvorena manifestacija  5.“Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“, čime je u ovoj ustanovi nastavljena tradicija obilježavanja Svjetskog dana audio-vizuelnog naslijeđa.

Svečano otvorenje je održano uz obraćanje zvanica i organizatora , te projekcijom filma „Virtuelni ratovi“ uz koji je nastavljena tradicija u ovoj petoj po redu u fokusu sa aktuelnim temama mladih koje tretiraju probleme mladih , a i filmove su  kreirali mladi ljudi.

Ministar obrazovanja i nauke TK, Ahmed Omerović ističe, da su na ovoj petoj po redu manifestaciji aktuelizirane teme koje tretiraju probleme mladih sa kojima se susreću mlade populacije, a značajno je da ovako velikom broju učenika budu prikazani filmovi koji govore o određenim neprimjerenom ponašanju, kao što su međuvršnjačko nasilje ili ovisnost o društvenim mrežama ili video igrama.Imali smo u prošloj školskoj godini prevencije nasilja, a i ove godine smo planirali aktivnosti.Moramo djeci ponuditi alternative za neprihvatljiva ponašanja , istakao je ministar prof.dr. Omerović.

Ministar kulture, sporta i mladih TK, Damir Gazdić sličnog je stav a, te ističe, da je ponosan na jedan ovakav projekat koji BKC realizuje sa svojim brojnim obrazovnim ustanovama, što je jedan od naših intencija da interdisciplinarnim radom, djelovanjem preventivno kada su u pitanju problemi društva, te da zajedničkim radom stvaramo kvalitetne programe koji okupljaju veliki broj učenika, naglasio je ministar Damir Gazdić.

Ove godine je napravljen iskorak u odnosu na ranije godine kada su učenici srednjih škola kroz razgovor sa učenicima u publici , razgovaraju o filmovima i temama koje obrađuju .Pored novih sadržaja dio programa su i filmovi iz arhiva filmskih centara iz BiH i regije za koje postoji interesovanje .Današnju projekciju gledalo je više od 500 učenika, što govori da smo već uveliko uspjeli što želimo postiči ovom manifestacijom, istakao je Nedim Ćudić, stručni saradnik za odnose sa javnošću u JU BKC TK.
U tri dana manifestacije će biti prikazane projekcije filmova u dva termina sa ciljem da okvirom ove manifestacije vide što više mladih ljudi koji će se dodatno edukovati o razvoju video produkcije od njenog početnog razvoja do digitalnog doba, te dodatno uče o kulturi življenja ovog dijela BiH i biće upoznati sa problemima o kojim govore filmovi.

Učenicima su dostupni filmovi iz arhive Filmskog centra Sarjevo „Magareće godine“ (1994), nastao po romanu Branka Ćopića i dokumentarni filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne u periodu 1950- 1971godine popularni film za djecu „Koko i duhovi“ iz 2011 godine , nastao u produkciji Kinorame i HRT-a snimljen po romanu Ivana Kušana, Filmovi nakon kojih će biti organizovani razgovori o temama koje filmom tretiraju su „Virtelni zatvor“ , „Od gnijezda do zvijezda“ sa različitim temama i oblika međuvršnjačkog nasilja i film „Efendijin zavjet“ koji govori o tuzlanskom muftiji Muhamedu Ševketu Kurtu, koji je nesebičnog zalaganja u 2.svjetskom ratu spasio veliki broj svojih sugrađana različitih nacionalnosti od planiranog pokolja.

Ova četverodnevna manifestacija koja je jedinstvena u BiH će biti završena 25.10 2024 godine, kada će biti organizovana panel diskusija „Film, stvarlaštvo mladih-mogućnosti i perspektive na kojoj će se razgovarati o novom programu ove manifestacije.

U realizaciji ove manifestacije partneri BKC-a TK su Savremena umjetničlka škola Tuzla, Udruženje mladih Tuzle, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla, Behram-begova medresa Tuzla.

Filmove za projekciju ustupile su Film centar Sarajevo,Kinorama Zagreb, Tuzlashop i Omladinski resursni centar Tuzla, a manifestaciju je podržala Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Duška Rebić