NUB „Derviš Sušić“ Tuzla: Književnica Jagoda Iličić nominovana za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“

Od 2007. godine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašteno od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla predložila je književnicu Jagodu Iličić za ovu prestižnu nagradu i na adresu ove ustanove pristiglo je pismo iz Švedske u kojem se potvrđuje kandidatura književnice Jagode Iličić, za ovu prestižnu nagradu.

– Zahvalna sam Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla na nominaciji i velika mi je čast naći se među odabranim književnicima i književnicama koji su se našli na popisu za ovu prestižnu nagradu, kazala je Iličić.

Prema riječima direktorice Biblioteke Sanje Dukić, književnica Jagoda Iličić nebrojeno je puta iskazala svoj doprinos razvoju dječije književnosti, svijesti o važnosti čitanja i interpretacije književnih djela, te je nizom pojedinačnih aktivnosti i manifestacija uspijevala okupiti veliki broj istomišljenika i najmlađe publike.

– U decenijama iza nas Više godina zaredom je na njenu inicijativu i pod njenim vodstvom u prostorijama naše biblioteke organizirana Noć sa Andersenom – događaj povodom Svjetskog dana dječije knjige. Tada su se okupljala djeca iz književnog kluba “Knjigolina i prijatelji”, te se uz igrokaze, bogat program i neizbježno čitanje i pričanje priča prije spavanja u biblioteci, putem video linka povezivala sa vršnjacima iz drugih biblioteka u svijetu, kazala je Dukić.

Još jedan izuzetan program koji je u prostorije Biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla donijela Jagoda Iličić je manifestacija “Knjigosaurijada” kojom se u biblioteci, otvorenom prostoru Gradskog parka, ali i prostorijama drugih ustanova kulture, u jednom danu okupi do 400 djece iz više osnovnih škola u Tuzli.

Jagoda Iličić dobitnica je književnih nagrada Zijad Dizdarević, Nagrada Društva pisaca BiH, Mali princ, Krešimir Šego, Stablo nasred svijeta, nagrade za najbolju priču u Bosanskoj Krupi, Vitezu, Tešnju, Mostaru. Autorica je i voditeljica ciklusa tv emisija za djecu pod nazivom Put kroz Liliput. Autorica je čitanki za osnovnu školu.

Tuzlarije