Održana Smotra duvačkih orkestara

Duvački orkestar “Konjuh”, simbol našega grada i jedan od najznačajnijih kulturno-umjetničkih udruženja grada, danas je bio uspješan domaćin Smotre duvačkih orkestara.Na Smotri su, osim domaćina, učestvovali orkestri iz Staca, Kaknja, Jajca i Travnika.

Od 16 sati ulicama grada organizovan je defile svih učesnika Smotre duvačkih orkestara, a takođe su imali nastup na Gradskom bulevaru.Koncert duvačkih orkestara održan je u velikoj sali BKC od 18 sati.

Svi gosti su zadovoljstvo što su bili gosti u Živinicama, a dirigent Rudarske glazbe Kakanj Hariz Bajramović nam je rekao:

“Naš orkestar je formiran 1952.godine, imamo 35 članova svih geneacija.Cilj nam je popularizacija ovakve muzike u čemu imamo puno uspjeha.Često učestvujemo na festivalima, kao što su naša učešća u Budvi, Novom Sadu, a zadovoljstvo je što smo danas bili u Živinicama”.

Dirigent Duvačkog orkestra Konjuh Sead Siočić je izrazio zadovoljstvo organizacijom Festivala u našem gradu:

“Naš Konjuh ima dugu tradiciju i zadovoljstvo je što smo uspjeli sačuvati ga nakon što je ugašen rad firme Konjuh.Nastojat ćemo ubuduće podmladiti sastav novim članovima, ali nam je potrebna značajnija podrška”.

Nafiza Dautović je stručni saradnik Gradskog orkestra Stoca:

“Naši duvači traju dugo , 90 godina, i izvodimo sve žanrove “od Baha do sevdaha”.Već 10 godina organizujemo festival duvačkih orkestara i radujemo se da nam u goste dođu naši današnji domaćini.Naš moto je “od dobrih nota do ljudskih vrednota”.Zadovoljstvo je danas biti u lijepim Živinicama”.

Mlađani saksafonist, 15-godišnji Vedad Babanović nam dolazi iz Travnika:

“Naš orkestar je uglavnom mlađa populacija.Ja sam prvo svirao harmoniku, ali kad sam u gradu vidio jednog druga u crvenoj uniformi zavolio sam biti član tog orkestra i eto želja mi se ostvarila.Meni i većini članova orkestra ovo je danas bio prvi festival”.

Nedim Hrnjić je predsjednik Konjuhove glazbe, a o oživljavanju rada kaže:

“Naš Konjuh je formiran prije 72 godine i bila bi šteta da je s gašenjem firem Konjuh nestalo orkestra.Avgusta prošle godine odlučili smo formirati udruženje građana i nastavili svoj rad i uspjeli smo organizovati svoj prvi festival.Prošle godine smo pozivani na više festivala, ali još nismo u mogućnosti ići na dalja putovanja”.

Rowan Hellger je nastavnica muzičkog odgoja i uspješno vodi orkestar iz Jajca:

“Radila sam u nevladinoj organizaciji”Novi most” u Mostaru, a poslije sam prešla u Jajce, gdje imamo više nastupa povodom raznih događaja u gradu.Ovo nam je prvi nastup u Živinicama i drago nam je što smo prijatno iznenađeni lijepim gradom i srdačnim dočekom”.

Svi učesnici su nakon defilea ulicama grada izrazili želju za zajedničkim snimcima na Omaldinskoj ljetnoj sceni, kao i kraj starog Konjuhovog gatera.U velikoj sali Bosanskog kulturnog centra održan je nastup svih pet duvačkih orkestara.

Š.Gadžo