U čišćenju Jablaničkog jezera i dostavi hrane i lijekova pomažu volonteri

U organizaciji Ministarstva turizma HNŽ-a organizovana je akcija čišćenja Jablaničkog jezera od poplava uz pomoć volontera. Kontinuirano stručne ekipe obilaze teren u Jablanici, procjenjuju štetu i daju preporuke za sanaciju.Stanovnicima na području Jablanice vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNŽ-a.

Nastavljeni su radovi na raščišćavanju putnih komunikacija i objekata u Donjoj Jablanici , te naseljima Zlata, Mirki, Čehare, Čivelje i prekojezerskim selima.

Radi se intenzivno na uspostavljanju prometa na magistralnoj cesti M 17-5 Jablanica –Blidinje koji je obustavljen zbog oštećenja .Zbog mogućih odrona i smanjenja vidljivosti uz rijeke u kotlinama vozačima se savjetuje oprez .U Konjicu gradski stožeri civilne zaštite konstantno rukovode akcijama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima i provode akltivnosti zbrinjavanja ugroženog stanovništva.

Angažirana su tri stručna povjerenestva koja procjenjuju štete od obilnih padavina, dok se istovremeno provode aktivnosti i zbrinjavanje ugroženog stanovništva i obnove putne infrastrukture.Svi raspoloživi resursi su uključeni u akciju zaštite i spašavanja.

Duška Rebić